Pomocy
Pomocy: | | x+1 | |
Jaką wartość przyjmuje funkcja f(x) = |
| dla argumentu √2 ? |
| | x−1 | |
4 kwi 18:37
Pablo: Argumenty czyli x, wartości czyli y. Podstaw za x
√2 i na pewno Ci wyjdzie

.
4 kwi 18:42
4 kwi 18:48
as: 1
4 kwi 18:48
pomagacz:
| | √2+1 | | √2+1 | |
f(√2)= |
| * |
|
|
| | √2−1 | | √2+1 | |
| | (√2+1)*(√2+1) | |
f(√2)= |
|
|
| | (√2−1)*(√2+1) | |
i później powinieneś wiedzieć jak policzyć, pomoc moja dalsza jest zbędna, ponieważ powinieneś
się nauczyć poprzez doświadczenie
jeśli masz nadal z tym problem policz sobie jeszcze kilka podobnych zadań

odpowiedzią będzie: 3+2
√2
4 kwi 19:04
pomagacz: aha i Twoja wersja:
jest niepoprawna matematycznie, bo funkcja w tym przypadku dotyczu x−ów występujących po prawej
stronie równania
ta wersja i każda podobna, w której masz podany argument powinna wyglądać tak:
czyli:
f(podany argument)=wyrażenie
4 kwi 19:08
Pomocy: Ok, już zrobiłem

Wystarczyło później zastosować wzory skróconego mnożenia i wyszło 3 + 2
√2
Bardzo dziękuje za pomoc.
4 kwi 19:26