Parametr
;): Określ liczbę pierwiastków równania 2x
2 − 5|x| − m = 0 w zależności od wartości parametru m.
I teraz prosiłbym o sprawdzenie czy dobrze to zrobiłem.
m=0⇒3 rozw.
m∊(0,
∞)⇒2 rozw.
4 kwi 20:43
Godzio:
Jest ok
4 kwi 20:44
;): Okej dziekuję

Biorę się za kolejne.
4 kwi 20:49
;):

Dany jest rapez prostokątny ABCD o podstawach AB i CD w którym boki AB i BC są prostopadłe.
Dwusieczne kątów A i D przecinają się w punkcie S leżącym na boku BC. Wykaż że |BS| = |SC|
Teraz jak to mam wykazać? Wychodzi że |DS| = |AS| bo trójkąt ASD jest równoramienny.
| | |DS| | | |CS| | |
Trójkąty CSD i ABS są podobne cecha KKK układam proporcje |
| = |
| skoro |
| | |AS | | |BS| | |
|DS| = |AS| to |CS| = |AS|.
Nie wiem czy dobrze to wykazałem gdyby ktoś mógł zerknąć i poprawić.
4 kwi 21:17
Godzio :
Czekałem aż wrzucisz to zadanie

Po czym wnioskujesz że |∡SDA| = |∡DAS|
4 kwi 21:20
;): Przy wierzchołku S oznaczyłem że jest to 2α a |CB| dzieli ∡S na α i α skąd wnioskuję że
∡CDS = 90 −α tak samo ∡BAS a skoro |DS| jest dwusieczna to ∡SDA i ∡DAS są takie same. Ech nie
nawidzę takich rzeczy wykazywać
4 kwi 21:27
Godzio :
Ale moim zdaniem sobie zbytnio ułatwiłeś, założyłeś sobie że prosta BC dzieli kąt 2α na równe
części, a moim zdaniem to nie jest poprawne. Byłoby tak wtedy gdybyś wiedział że S dzieli bok
BC na 2 równe części, a póki co masz to wykazać
4 kwi 21:32
kamis:
Musisz jedną rzecz udowodnić i jedną rzecz dorysować, w zasadzie dwie.
4 kwi 21:38
Godzio :

Przeczytaj sobie definicję dwusiecznej
4 kwi 21:46
;): Właśnie z góry sobie założyłem że |CB| jest dwusieczna ∡S Chwilkę muszę pomyśleć jak to zadanie
ugryźć

Nie lubie tego typu zadań.
4 kwi 21:50
;): Niestety Godziu przeczytałem ale nie rozumiem nadal...
4 kwi 22:09
Godzio :

Dwusieczna jest zbiorem punktów równo odległych od ramion kąta
Teraz trochę rozjaśniłem ?
4 kwi 22:12
;): Za parę chwil napisze przeanalizuję wszystko ale teraz mi jest łatwiej myśleć dziekuje
4 kwi 22:16
;): No nareszcie zrozumiałem to wielkie dzieki
Godziu
Teraz za następne się biorę dam znać
co tam wyprodukuje
4 kwi 22:24
Godzio :
Ok

Też już sobie je przejże bo i tak muszę na środę zrobić ...
4 kwi 22:25
;): a = 8
b = −10
c = −52
? możesz sprawdzić czy dobrze
4 kwi 22:41
Godzio : Mi tak wyszło:
a = 4
b = −18
c = −20
4 kwi 22:55
;): może jak zawsze jakiegoś chochlika zrobiłem idę zerknąć jeszcze raz
4 kwi 23:02
Godzio :
Pomyliłem się w obliczeniach teraz zobaczyłem, powinno być:
a = −11
b = −3
c = 10
4 kwi 23:02
Godzio :
W(x) = x4 + 3x3 + ax2 + bx + c
P(x) = x2 + 3x − 10 = (x + 5)(x − 2)
⇒ W(−5) = 0, W(2) = 0 oraz W(−1) = −36
(1) 625 − 375 + 25a − 5b + c = 0 ⇒ 25a − 5b + c = − 250
(2) 16 + 24 + 4a + 2b + c = 0 ⇒ 4a + 2b + c = −40
(3) 1 − 3 + a − b + c = 0 ⇒ a − b + c = 2
(2) − (3) = 3a + 3b = −42 ⇒ a + b = − 14
(1) − (2) = 21a − 7b = −210 ⇒ 3a − b = −30
a + b = −14
3a − b = −30 +
−−−−−−−−−−−−
4a = −44
a = −11 ⇒ b = −3 ⇒ c = 10
4 kwi 23:04
;): Godziu
1 − 3 + a − b + c = −36
4 kwi 23:07
Godzio : ehhh
4 kwi 23:11
;): 25a − 5b + c = − 250
4a + 2b + c = −40
1 − 3 + a − b + c = −36⇒ a + c = −34 +b
24a − 4b = −216
3a + 3b = −6
6a − b = −54
a + b = −2 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
7a = −56
a = −8
b= 6
c = −20
4 kwi 23:19
;): teraz jak się już gdzieś walnąłem to idę spać
4 kwi 23:24
Godzio :
Wszystko ok
4 kwi 23:27
;): No jeżeli tak to spróbuje kolejne heh
4 kwi 23:28
;): Masz może pomysł jakiś na to?

zapisałem tak
a
1 = a a
2 = ax q = x
log
a x log
ax x log
ax2 x Dobrze to zapisane jest?
4 kwi 23:41
Godzio :
log
ax, log
bx, log
cx, log
dx
a,ax,ax
2,ax
3
log
ax < −1
log
ax + log
bx = log
cx + log
dx
Tak mi wyszło:
O ile dobrze to rozumiem
4 kwi 23:42
;): to widzę że tak samo spróbuje dojść do Twojego wyniku
4 kwi 23:43
;): | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| |
| logxa | | logxax | | logxax2 | | logxax3 | |
log
xax = log
xa + log
xx
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| |
| logxa | | logxa + 1 | | logxa + 2 | | logxa + 3 | |
log
xa=t
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| |
| t | | t + 1 | | t + 2 | | t + 3 | |
I nie wiem czy dobrze myślę?
4 kwi 23:55
Godzio :
Zdaje się że tak
4 kwi 23:58
Godzio :
Ja już idę spać bo padam, a Ty się męcz
4 kwi 23:59
;): Jutro to ja Cie pomęczę kolejnymi zadankami znaczy nawet dzisiaj można powiedzieć
5 kwi 00:00
;): Dobranoc
5 kwi 00:01
;): (2t + 1) (t
2 + 5t +6) = (t
2 + t) (2t + 5)
4t
2 + 12t + 6 =0/:2
2t
2 + 6t + 3 =0
Δ=3
√Δ=
√3 t < −1
| | 3 + √3 | |
t1= − |
| wiec t2 nie liczę bo t < −1 |
| | 2 | |
5 kwi 00:14
;): f(x) = 2sinx + cos2x
f(x) = −2sin
2x + 2sinx + 1
t = sinx t∊<−1,1>
h(t) = −2t
2 + 2t +1
| | 1 | | 1 | |
h( |
| ) = 1 |
| → największa wartość bo a<0 |
| | 2 | | 2 | |
h(−1) = −3
h(1) = 1
5 kwi 18:03
;): | | a + b | | a − b)2 | |
Udowodnij że jeżeli a ≥ b > 0 to |
| − √ab ≥ |
| |
| | 2 | | 8a | |
5 kwi 19:29
Godzio:
Dzisiaj w szkole sobie to udowodniłem, za łatwo nie było
5 kwi 19:30
;): Weź spójrz na to bo już nie wytrzymuje z tym zadaniem
| a + b | | (a − b)2 | |
| − √ab ≥ |
| / 8a |
| 2 | | 8a | |
4a(a + b) − (a − b)
2 ≥ 8a
√ab
4a
2 + 4ab − a
2 + 2ab − b
2 ≥ 8a
√ab
3a
2 + 6ab − b
2 ≥ 8a
√ab /
2
9a
4 + 36a
2b
2 + b
4 + 36a
3b − 6a
2b
2 − 12ab
3 ≥ 64a
3b
9a
4 − 28a
3b + 30a
2b
2 −12ab
3 + b
4 ≥0
(a − b)
4 + 8a(a − b)
3 ≥0
(a − b)
3 (9a + b) ≥0
a ≥ b
c.n.u
5 kwi 19:31
Godzio:
Nieźle namotane

przed przed ostatnie przejście jest ok, to jest dobrze, ja zrobiłem w trochę
inny sposób

I trzeba w tym wypadku dawać znaki równoważności ⇔
5 kwi 19:37
;): A mógłbyś pokazać jak Ty to udowoniłeś

Właśnie tak namotałem że szok ale dobrze jest to
przejście czy nie? (a − b)
4 + 8a(a − b)
3
5 kwi 19:41
Godzio :
Na Wolframie pokazuje, że (a − b)
3(9a
− b) ale na jedno wyjdzie
W sumie to ja też namotałem
| a + b | | (a − b)2 | |
| − √ab ≥ |
| / * 2 ⇔ |
| 2 | | 8a | |
| | (a − b)2 | |
a − 2√ab + b ≥ |
| ⇔ |
| | 4a | |
| | (√a − √b)2(√a + √b)2 | |
(√a − √b)2 − |
| ≥ 0 ⇔ |
| | 4a | |
| | (√a + √b)2 | |
(√a − √b)2(1 − |
| ) ≥ 0 ⇔ |
| | 4a | |
(
√a −
√b)
2(4a − (
√a +
√b)
2) ≥ 0 ⇔
(
√a −
√b)
2(4a − a − 2
√ab − b) ≥ 0 ⇔
(
√a −
√b)
2(3a − 2
√ab − b) ≥ 0 ⇔
(
√a −
√b)
2(a − b + 2(a −
√ab) ≥ 0 ⇔
(
√a −
√b)
2(a − b + 2
√a(
√a −
√b)) ≥ 0
bo a ≥ b > 0 ⇒
√a −
√b ≥ 0, a − b ≥ 0
5 kwi 19:44
;): Tak właśnie chochlika zrobiłem tam przez nie uwagę

Fajnie to udowodniłeś a ja jakoś boje się
na pierwiastkach bawić więc jak zawsze do kwadratu podnoszę

Ale to zadanie chyba ciężkawe
nawet było
5 kwi 19:54
;): Jej rzeczywiście można to było Wolframem sprawdzić nawet nie pomyślałem o tym sam się musiałem
głowić jak to przekształcić aż mózg mi siadł
5 kwi 19:57
;): Godziu wiesz może jak zrobić to 6 zadanie?
5 kwi 19:58
Godzio :
Musiałbym chwilę pomyśleć
5 kwi 20:00
;): Okej mi się nie spieszy a chciałbym zobaczyć jak powinno wyglądać to zadanie
5 kwi 20:01
Godzio :
Kompletnie nie umiem działać na wektorach, wszystko sobie porozpisywałem i mi coś wyszło tylko
nie wiem jakie wierzchołki mi powychodziły ...
5 kwi 20:22
;): Wiesz chyba nie tylko Ty nie lubisz wektorów wogóle nie umiem się nimi posługiwać
5 kwi 20:31
Godzio :

Takie mam rozwiązanie, ale nie odpowiadam za nie

Wektory [a,b] , [c,d] są równoległe gdy ac + bd = 0
CD = [10 − x
C, −9 − y
C] AB = [12,21] CB = [0,13] = [x
B − x
C, y
B − y
C]
Mamy wektor AB jest on równoległy co wektora CD więc zachodzi warunek:
(10 − x
C) * 12 − (9 + y
C) * 21 = 0
120 − 12x
C − 189 − 21y
C = 0
12x
C + 21y
C + 69 = 0 /:3
4x
C + 7y
C + 23 = 0
(1) x
B − x
A = 12
(2) y
B − y
A = 21
(3) x
B − x
C = 0
(4) y
B − y
C = 13
(1) − (3) = x
C − x
A = 12
(2) − (4) = y
C − y
A = 8
Wektor AC = [12,8] ,
|CP| =
√9 + 4 =
√13
|AP| = |AC| − |CP| = 4
√13 −
√13 = 3
√13
|AB| = 3
√5 * 13
| | |AP| | | 1 | |
ABP ~ PDC ⇒ k = |
| = 3 ⇒ |DC| = |
| |AB| = √65 |
| | |CP| | | 3 | |
65 = (x
C − 10)
2 + (y
C + 9)
2
4x
C + 7y
C + 23 = 0
Z tego wychodzi C(3,−5) lub C(17,−13)
A(−9,−13)
lub
A(5,−21)
B(3,8)
lub
B(17,0)
Odp: A(−9,−13), B(3,8), C(3,−5) lub A(5,−21) B(17,0) C(17,−13)
5 kwi 20:35
;): To może 9 jeżeli tak zerkniesz?
5 kwi 20:36
;): Oo nie zauważyłem rozwiązania będę musiał się nauczyć operować na wektorach a teraz zerknę na
Twoje rozwiazanie
5 kwi 20:39
;): Wykaż, że jeżeli, x + y = 4 to x
3 + y
3 ≥16
znalazłem takie zadanie
5 kwi 22:32
;): (x + y) (x2 − xy + y2) ≥16
4(x2 − xy + y2) ≥16
y = 4 − x
f(x) = 4(x2 + x2 − 4x + x2 − 8x + 16)
f(x) = 4(3x2 − 12x + 16)
f(x) = 12x2 − 48x + 64
xw = 2
f(2) = 48 − 96 + 64
f(2) = 16 → fmin = 16 dla x = 2
czyli x3 + y3 ≥16 c.n.w
5 kwi 22:45
;): Prosiłbym o sprawdzenie tego zadnia z góry dziękuję
5 kwi 22:53
Godzio :
Wydaje się być w porządku
5 kwi 22:55
;): Okej dziękuję

Właśnie się zastanawiałem czy mogłoby być też tak?
x
2 − xy + y
2 ≥4
x
2 + x
2 − 4x + x
2 − 8x + 16 ≥4
3x
2 − 12x + 12 ≥0
x
2 − 4x + 4 ≥0
(x − 2)
2 ≥0 x∊R
5 kwi 23:02