prawdopodobieństwo
abc: 1.Z tali 24 kart wylosowano jedną kartę. Oblicz prawdopodobieństwo ,że wylosowano
kiera(rodzaj figury w tali) lub
asa
2.W pudełku znajduje się sześć kul żółtych, trzy niebieskie i jedna czerwona. Losujemy kolejno
dwie kule bez zwracania. Narysuj drzewko ilustrujące przebieg losowania. Jakie jest
prawdopodobieństwo wylosowania kul o różnych kolorach?
Proszę o pomoc i ewentualne wyjaśnienie jak należy te zadania rozwiązać , miałem te zadanka
zrobione ale źle najwyraźniej bo dostałem za to kapcia

Chciałem sobie przeanalizować co źle
zrobiłem
4 kwi 17:30
abc: odświeżam
4 kwi 18:06
abc: w 1 zadaniu nie będzie tak że są 4 figury kart (kier♥,karo♦,trefl♣,pik♠) oraz
w normalnej tali kart jest 52 karty po 13 na każdą z wyżej wymienionych figur i po jednej
karcie as/król itd na figurę.
Czyli jak tu są 24 karty to należy może podzielić 24/ilość figur
czyli 24:4=6
czyli jest 6 kart kier i są to zdarzenia |A| które sprzyjają
dalej na każdą talie każdej figury przypada po jednym asie?(razem było by ich 4 i również
sprzyjają sytuacji losowej którą mamy do policzenia)
dalej byłoby że sumuje zdarzenia sprzyjające
czyli 4+6/zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych czyli 24
P(A)=10/24=5/12

dobrze?
Proszę pomóżcie...
4 kwi 18:29
abc: odświeżam , błagam o sprawdzenie zad 1, oraz pokazanie jak zrobić zad 2
4 kwi 20:46
mt: Talia 24 jest to talia składająca się z figur 9, 10, J, Q, K oraz A [6 figur].
Czyli wylosowano 6 kart z 24−ech [kiery] plus 3 asy [ponieważ jeden as już jest w kierach, więc
zostały trzy].
Moc zbioru Ω będzie równa 24, bo mamy 24 karty. Moc zbioru A [sprzyjających] to będzie 6+3
czyli 9.
Jak każdego swojego zadania, to i również tego nie jestem pewna, ale chociaż spróbowałam xD
A z tym drzewkiem to dość dużo roboty [i czasochłonne]. I chyba lepiej jak ktoś Ci to na żywo
wyjaśni
4 kwi 21:01
paola20: w tali 24 kart losujemy jedną oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kiera,króla pika lub
dziewiątkę
20 sty 23:35
b.: kier to nie figura, tylko kolor!
9 to też nie figura, tylko blotka!
figury to walet, dama, król i as
21 sty 10:48