dziedzina
Mateusz: oblicz dziedzinę funkcji
y=arcsin (x−3/2x)
4 kwi 11:37
K. OWMH: Dziedzina: dla jakich x ma sens zapis y a więc upraszczamy wyrażenie :
po pierwsze x≠o; stad mamy :
gdy x≠o to
x−3/2x= (2x2−3)/2x z def. arc sin to |(2x2−3)/2x |≤1
[(2x2−3) ]2 −(2x)2≤0 ⇔( 2x2 −2x −3) ( 2x2 +2x −3) ≤0
2x2 −2x −3 =0 ⇒ Δ= 4+24 ⇔Δ=2.√7 ⇒ x1 = 1−.√7 ; x2 = 1+ √7
2x2 + 2x −3 =0 ⇒ Δ= 4+24 ⇔Δ= 2.√7 ⇒ x1 = −1−.√7 ; x2 =− 1+ √7
mając te punkty trzeba analizować kiedy zachodzi ( 2x2 −2x −3( 2x2 +2x −3)≤0
trzeba na osi liczbowej zaznaczać te liczby i zbadać znaku w(x)=( 2x2 −2x −3)( 2x2 +2x −3)
albo narysując wykresy te dwa paraboli; otrzymamy że:
x ∊ [−1−√7; 1−√7] U [ −1+√7; 1+√7]
4 kwi 15:24
Mateusz: dzieki Ci bardzo

jestes wielki
4 kwi 15:45