:)
kasia: przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest dłuższa od jednej przyprostokątnej o 1 cm i od
drugiej przyprostokątnej o 32 cm. oblicz długości boków tego trókąta
4 kwi 20:48
Eta:

c>0
a= c−1, b= c−32
z tw. Pitagorasa
c
2= (c−1)
2+ (c−32)
2
rozwiąż to równanie
4 kwi 20:58
kasia: wyszło mi c2= 2c2−66c+1025 teraz mam delte obliczyc?
4 kwi 21:12
dobra rada:
c2−66c +1025=0 licz deltę ....
4 kwi 21:14
kasia: x
1 wyszło mi 41 a x
2 =25 czyli odpowiedzią jest 41 tak?
4 kwi 21:22
kasia: czyli boki mają dłgości 40 9 i 41

dziękuję
4 kwi 21:23