Rozwiąż nierówność
Gabi: x2−10x>0
4 kwi 19:55
Kejtiiii: Δ=b
2−4ac
Δ=10
2−4*1*0
Δ=100−0
Δ=100
√Δ=10
x=0
x=10
ja bym to tak zrobiła ale nie jestem pewna
4 kwi 20:04
Gabi: Też tak zrobiłam, ale wtedy jak podstawisz za x=10, nierówność nie będzie spełniona
4 kwi 20:05
fdhfgh: x(x−10) > 0
⇔
x = 0 v x − 10 = 0
⇔
x = 0 v x = 10
4 kwi 20:05
fdhfgh: Kurde głupi jestem przecież jest > a nie =
4 kwi 20:09
Gabi: Właśnie, właśnie i tu się problem pojawia
4 kwi 20:10
Mila: x∊(−∞,0)u(10;∞)
4 kwi 20:11
fdhfgh: x
2 − 10x + 25 − 25 > 0
(x−5)
2 − 25 > 0
(x−5)
2 > 25
|x−5| > 5
x−5 > 5 v x−5 < −5
x>10 v x<0
(w 3 linijce mam wątpliwości czy można pierwiastkować, ale wynik chyba dobry)
4 kwi 20:13