Rozwiąż równanie trygonometryczne
Kalu: rozwiąż równanie:
sin(4x)=cos(2x)
4 kwi 20:15
Godzio:
2sin(2x)cos(2x) − cos(2x) = 0
cos(2x)(2sin(2x) − 1) = 0
| | 1 | |
cos2x = 0 lub sin2x = |
|
|
| | 2 | |
| | π | | π | | 5 | |
2x = |
| + kπ lub 2x = |
| + 2kπ lub x = |
| π + 2kπ
|
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | 5 | |
x = |
| + |
| * k lub x = |
| + kπ lub x = |
| π + kπ |
| | 4 | | 2 | | 12 | | 12 | |
4 kwi 20:17
Kalu: Wielkie dzięki. Myślałem nad podobnym rozwiązaniem, tylko niepotrzebnie chciałem to doprowadzić
do sinx i cosx. Jeszcze raz wielkie dzięki.
4 kwi 20:23