Błagam o pomoc z rozwiązaniem ! :( Geometria -bryły.
Natalia: Siatka ochronna przed owadami składa się z drucianego stelaża , na którym rozpięty jest cienki
materiał. Przekrój konstrukcji poprzez przekątną jej podstawy i dwie krawędzie boczne jest
trójkątem równobocznym o polu równym 169 √3 cm2 . Oblicz przybliżoną długość drutu z
którego jest wykonany stelaż siatki
krysiaczek:

Skoro jest to trójkąt równoboczny, to mamy do czynienia z kwadratowym stelażem.
Pole trójkąta to P=169
√3 wzór: P=a
2 √54.
Znamy pole i wzór na pole, więc tworzymy równanie.
169
√3=a
2 √34
a
2=169
√3*
4√3
a=
√169*
√4
a=26
wiesz, że a to przekątna kwadratu, na to wzór też Ci podano w szkole.
bok kwadratu −> b
b=a*
√2
b≈36,764