test4
Jola: Za trzy lata Grześ będzie 2 razy starszy niż trzy lata temu.
Ile lat ma Grześ obecnie ?
4 kwi 20:59
Grześ: Jako imiennik spróbuje wykonać to zadanie
4 kwi 21:00
Eta:
x −−− wiek Grzesia obecnie
x+3= 2(x−3)
x= 9 lat
4 kwi 21:01
Grześ: x− liczba lat aktualnie
x−3 − trzy lata wcześniej
x+3 − za trzy lata
Układamy równanie z warunku zadania:
x+3=2(x−3)
x+3=2x−6
x=9
4 kwi 21:01
Grześ: ale to nie jest prawda, nie mam 9 lat
4 kwi 21:02
Mila: jeżeli teraz ma x
za 3 lata x+3
trzy lata temu x−3
x+3=2(x−3)
x+3=2x−6 dokoncz
4 kwi 21:02
Eta:
4 kwi 21:02
Jola: Aha xDD
4 kwi 21:06
dobra rada:
zazik podrap skrobakiem .... będziesz mieć "wielkanocne pisanki"

!
4 kwi 21:09
dobra rada:
4 kwi 21:11