geometraia przestrzenna - ostrosłupy
k: Płaszczyzna równoległa do płaszczyzny podstawy ostrosłupa dzieli jego wysokość w stosunku 3:4
(licząc od wierzchołka), a pole przekroju jest mniejsze od pola podstawy o 200dm2. Oblicz
pole podstawy ostrosłupa.
4 kwi 18:49
sialalala: 200 + P.przekroju. = P.podstawy
P.przekroju = P.podstawy − 200
k =3x/4x => k
2=9/16
P przek.P. pods. =
916
(p.pod −200)*16=9*p.pods
i wychodzi p.pods = 128 dm
2 czy;i zle bo powinno wyjsc 245 dm
2 ... pomocy
30 kwi 17:36
sialalala: skala nie jest 3/4 tylko 3/7 i wszystko jasne
30 kwi 17:51