Podobieństwo figur.
Pietrek:

Mamy dany trójkąt równoramienny ABC, w którym |AB| = 10 cm oraz |AC| = |BC| = 13 cm.
Wpisano w niego kwadrat tak aby należał do podstawy i do ramion AC i BC.
Oblicz długość boku kwadratu wpisanego w ten trójkąt.
4 kwi 17:02
kamis:
ΔADF jest przystający do ΔBEG
|AF| = |GB| = y
|FG| = |GE| = x
x + 2y = 10
Z podobieństwa trójkątów:
10 x = 120 − 12x
4 kwi 17:44
Pietrek: Dziękuje
4 kwi 21:48
magda.: Prostokąt ABCD ma wymiary 1 cm х 2,5 cm
a) jakie wymiary ma prostokąt podobny ABCD w sakli 3
b) jaki obwód ma prostokąt podobny do prostokąta ABCD w skali 0,2.
14 lis 15:26