Rozwiąż nierówność
kolega: Prosze o pomoc, |x+5| − |2x−6|>4
4 kwi 19:49
kolega: da rade ktos ?
4 kwi 20:18
Godzio:
x ∊ (−∞,−5)
−x − 5 + 2x − 6 > 4
x > 15 −− brak rozwiązań
x ∊ <−5,3)
x + 5 + 2x − 6 > 4
3x > 5
x ∊ <3,∞)
x + 5 − 2x + 6 > 4
−x + 11 > 4
x < 7 ⇒ x ∊ <3,7)
4 kwi 20:22
fdhfgh: Spróbuj pościągać wart bezwzględne na przypadkach:
1) x∊ (−∞,−5)
2) x∊ <−5,3)
3) x∊ <3,∞)
4 kwi 20:24
Mila: x+5=0 2x−6=0
x=−5 2x=6
x=3
mamy przedziały (−
∞:3) (3;5),( 5;
∞) wybierasz liczbę z przedziału i sprawdzasz czy wynik będzie
dodatni −wtedy nie zmieniasz znaków czy ujemny wtedy zmieniasz znaki
1)np x=2 2 +5>0 x+5 2*2−6<0 −2x+6
x+5−(−2x+6)>4
x+5+2x−6>4
3x>5
zrób nastepne
4 kwi 20:25
Mila: zgubiłam − jest −5 w przedziałąch
4 kwi 20:27
pilny uczen: ok przypomniałem sb dzięki
4 kwi 20:56