| 1 | 1 | ||||||||||||||||||
∫ | dx = ∫ | dx | |||||||||||||||||
| x2−x+1 |
|
| 1 | ||
t=x− | ||
| 2 |
| dt | |||||||||||
∫ | = co mam z tym teraz zrobić? | ||||||||||
|
| dx | ||
Wiem, że ∫ | = arctgx + c. | |
| 1+x2 |
| 1 | 3 | 3 | ||||
Z (x − | )2 + | wyłącz | przed całkę | |||
| 2 | 4 | 4 |
| 3 | ||
Coś mi nie wychodzi z tym wyłączeniem | . Ale próbuje dalej. | |
| 4 |
| 3 | √4 | √4 | 3 | 2√3 | √3 | ||||||
(( | x − | )2 + 1) = | (( | x − | )2 + 1) = | ||||||
| 4 | √3 | 2√3 | 4 | 3 | 3 |
| 4 | 1 | |||||||||||||||||
∫ | dx | |||||||||||||||||
| 3 |
|