matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 27.8.2012
Zadania
Odp.
0
kiszka:
chcialabym aby ktos pomogl mi rozwiazac, wytlumaczyc jak sie wylicza poszczegolne pochodne
z gory bede ogromnie wdzieczna...
4
szklanka:
Sprowadź dane wyrażenie do najprostszej postaci wiedząc, że x∊(1;3)
0
beatka2041:
∫
1
0
∫
(
√
x
)
(
x
2
) 6xydydx
8
Brunkzor:
W worku znajduje się 5 kul ponumerowanych cyframi od 1 do 5. a) wyciągamy kolejno wszystkie kule, zapisując wylosowane cyfry. Ile różnych 5−cio cyfrowych
3
dawid320:
W urnie mamy 4 kulki białe, 6 czarnych i 4 czerwone. Losujemy 3 kule. Na ile sposobów można wylosować kule w różnych kolorach ?
1
izka:
wyjasni mi ktos jak zrobic te przyklady?
3
dawid320:
Z 52 kart losujemy bez zwracania 6. Ile istnieje możliwych wyników losowania, w których wylosujemy
1
kim:
Wyznacz zbiory A\B i B\A, jeżeli A={a: a
2
+3a ∊ (−
∞
; 4>} i B={a: 3−4a ∊ <7; 19) }. Jak wyznaczyć przedział w którym mieści się zbiór A i zbiór B? Z różnicami sobie już chyba
7
monika:
czy ktos moze mi pomoc z tymi rownaniami ?
nie wiem jak je robic kompletnie a chcialabym sie w koncu nauczyc;.
4
d4mian:
Udowodnij
2
d4mian:
Oblicz pole trójkąta wiedząc, że |AC| = 4
9
dawid320:
Na ile sposobów ustawimy w ciąg 1,3,5,6,7,8,9 tak aby 3 i 5 stały obok siebie
4
olka12:
rozwiazalam nierownosc : −3x
2
−2x+1≥0
4
Ania:
Rzucamy dwa razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wrzucenia za drugim razem liczby parzystej
3
Brunkzor:
:::rysunek::: Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych równych 2cm tworzy stożek. Oblicz kąt rozwarcia stożka.
9
wojtek:
Na podstawie definicji uzasadnij ze funkcja f(x) = 2− 1/x x∊R jest rosnaca
6
dawid320:
24. Ile różnych wyrazów mających sens lub nie, można otrzymać z wyrazu Warszawa?
7
kaszka:
przyklad wyglada tak:
2
tn:
Dlaczego jeśli mówimy o kącie skierowanym, to obrót jest przeciwny do wskazówek zegara dla dodatniego kąta, a zgodnie z ruchem wskazówek zegara kąt jest ujemny?
4
monka12:
mam przyklad: 2
3x+5
− 2
2x−2
>0 i nie wiem co z tym zrobic, jak odjac te potegi?
8
dominika:
ciagle mi wychodzi zly wyniki w tym przykladzie
1
bst:
1. Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a=8 Krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod takim kątem a, że cos a = 23 WYznacz V i PB tego ostrosłupa.
10
Ania:
Oblicz x, wiedząc, że (2, x−2 ,7) są kolejnymi wyrazami c.geometrycznego
0
a:
pomoze ktos
Czas oczekiwania na autobus linii A jest zmienną losową o rozkładzie wykładniczym z wartością
7
wojtek:
tg x = −2 x ∊ (π/2, π) . wyznacz pozostałe wartości funkcje trygonometryczne argumentu x
4
dominika:
zrobilam taki przyklad
8
wojtek:
Wyznacz liczbę odwrotną do liczby 5 − √6 i zapisz ją w najprostszej postaci.
0
a:
Czas oczekiwania na autobus linii A jest zmienną losową o rozkładzie wykładniczym z wartością oczekiwaną 10 minut, pani Gosia codziennie dojeżdża do pracy autobusem linii A. Obliczyć
24
Deesu:
Witam mam parę zadań i mam nadzieje że ktoś pomoże mi się z nimi bo z matmy jestem bardzo słaby
2
dominika:
mam wielki problem z rozwiazaniem tego przykladu;
0
a:
Czas oczekiwania na autobus linii A jest zmienną losową o rozkładzie wykładniczym z wartością oczekiwaną 10 minut, pani Gosia codziennie dojeżdża do pracy autobusem linii A. Obliczyć
13
beatka2041:
1) Znajdź ( o ile istnieją) ekstrema funkcji oraz punkty jej przegięcia: f(x)= (x−1)
3
(x+2)
0
xa:
2
gucio:
prosze o pomoc w tym przykladzie
12
marlena:
prosta o równaniu y=ax+b hest równoległa do prostej o równaniu y=−5x+1 oraz przechodzi przez punkt P=(
1
2
,0), gdy:
6
Brunkzor:
:::rysunek::: Oblicz pole całkowite i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, wiedząc że bok
1
Kaptur:
Czy da się obyć bez rachunku różniczkowego i całkowego ?
6
ewka:
pomozcie mi jak zrobic ten przyklad ?
14
Jaga:
Witam , mam ogromny problem z jakby się wydawało banalnym zadaniem , bardzo prosze o pomoc albo chociaż o wytłumaczenie z góry dziękuje . Oto treść :
3
michasia:
witam,
8
Brunkzor:
:::rysunek::: Podstawą graniastosłupa jest romb, przekątne: 60cm i 40cm. Objętość graniastosłupa jest równa
3
szklanka:
http://www.matematyka.pl/57878.htm
2
tech:
Mam takie pytanie, czy te zadanie mogę zrobić z wektorami? Czy jedynym sposobem jest na prostą prostopadłą ( y
B
C
⊥y
A
D
)?
8
evee:
mam problem z rozwiazaniem tego przykladu
8
evee:
wytlumaczy mi ktos jak zrobic ten logarytm ?
24
szklanka:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=3&t=30348
4
q:
a jak rozwiązać takie równanie?
1
randy:
jak wyznaczyć wartość największą i najmniejszą funkcji kwadratowej f(x)=2x
2
−5x+3 w przedziale <−1,2> ?
14
demo:
Proszę o sprawdzenie: "Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c prawdziwa jest nierówność
2
Karolinka:
Fabryka wysyła towar w paczkach po 3kg i po 5 kg. Wykazać, że można w ten sposób wysłać całkowitą ilość kilogramów większą niż 7. Czy można w tym zadaniu zastąpić dane innymi
4
d4mian:
Wyznacz dziedzinę, narysuj wykres, monotoniczność, zbiór wart. |
x+4
x−3
|
6
miska:
zdarzenie A i B zawarte w zbiorze omega spełniaja warunki P(A)=2\5 P(B)=3\5 A zawiera sie w B , wówczas P(A u B) WYNOSI? prosze o obliczenia i wyjaśnienie, jakieś wzory itd...:<
0
mila:
Hejka Mam prośbę czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi gdzie na układzie współrzędnych zaznacza sie np:
17
Brunkzor:
Witam. Bardzo potrzebuję rozwiązań na jutro (egzamin poprawkowy).
3
Danieeel:
dane jest rownanie z niewiadoma x. przedyskutuj liczbe i rodziaj rozwiazan rownania ze wzgledu na wartosci parametrow.
5
katarzynka:
jak rozwiazac ten logarytm ? prosze o pomoc
3
q:
jak to zrobić?
3
Sebastian:
i) x
2
−3x+2≥4x−4x
2
4
arturos:
jak mam określić monotoniczność i liczbę miejsc zerowych funkcji f(x)=2(x−3)
2
1
wasyl:
(2x
2
+9x−5)
(x
2
+4x+3)
*
=
(5x
2
+3x−2)
(2x
2
+5x−3)
2
szklanka:
:::rysunek:::
1
mona:
blagam , niech ktos mi powie jak zrobic te przyklady logarytmów
4
szklanka:
dzień dobry
2
arturos:
witajcie mam dwa zadania takiego typu: zapisz w postaci ogólnej wzór funkcji kwadratowej o miejscach zerowych 4 oraz 6, której
5
aga:
hej, moze mi ktos wyjasnic jak zrobic te logarytmy
dziekuje z gory bardzo..
7
zadanie:
x
2
=4/:
√
mozna tak zrobic
0
zadanie:
x
2
=4/:
√
mozna tak zrobic
29
medżik.:
mam jeszcze takie jedno pytanie, czy w funkcji kwadratowej a może równać się zero?
6
jaaa:
ozłóż wielomian na czynniki w(x)= −4x
4
+ 26x
3
− 12x
2
2
Kaptur:
Mam takie pytanie jeszcze czy ktoś z was uczył się kiedyś fizyki z hallidey'a i czy czasem nie miał ochoty rzucić nią o ścianę czy raczej wszystko rozumiał
?
3
Mati00721:
Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania x
2
+(m−4)x−4m=0 jest cztery razy większa od sumy tych pierwiastków?
2
Mati00721:
Zapisz wzór funkcji f, która każdej liczbie n należy do N+ przyporządkowuje największą liczbę całkowitą x spełniającą nierówność x
2
−2nx−8n
2
<0.
1
Magda:
Bardzo proszę o pomoc z takim równaniem: iz2+(1−i)z+2i+1=0
6
eMil:
Ile jest 2 : −1 =?
3
medżik.:
zapisz wzór funkcji, której wykresem jest parabola o wierzchołku a=(5,3) przechodząca przez punt B=(6,4).
1
ołówek:
Punkty: A, B, C, D naleza do wykresu funkcji f. Oblicz a, b, c i d.
2
f(x)=
, A(a,8), B(1,b), C(
√
2
,c), D(3
√
2
,d)
x
2
0
dawid320:
W tabelce podano odpowiedzi uczniów kl IIIk na pytanie „Ile godzin dziennie poświęcasz na naukę?”
11
demo:
a
1
a
2
a
n
Wykaż, że jeśli
=
= ... =
i b
1
+b
2
+ ... +b
n
≠0, to
b
1
b
2
b
n
a
1
+a
2
+ ... +a
n
a
1
=
b
1
+b
2
+ ... +b
n
b
1
Proszę o jakieś naprowadzenie. Od czego zacząć?
6
Jola:
Bardzo proszę o pomoc z takim równaniem: iz
2
+(1−i)z+2i+1=0
15
maja:):
Ile istnieje wyrazów mających sens lub nie, które można utworzyć, przestawiając litery w wyrazie matura?
12
Julka:
Wiemy że trójkąt 3
√
3
. I mamy obliczyć a)Bok tego trójkąta b)jego pole
12
impossible:
jak zrobić coś takiego: zapisz w postaci iloczynowej i ogólnej wzór dowolnej funkcji kwadratowej, której miejsca
3
d4mian:
Rozłóż na czynniki x
6
−1
3
tussia:
zbadaj wzajemne położenie np.prostej o równaniu y= −2x−1 i okręgu x
2
−(y−2)
2
=4
1
tussia:
wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej wiedzac ze dla argumentu −3 funkcja przyjmuje wartość najmniejszą równą −4,a do jej wykresu należy punkt A(−2,1)
1
tussia:
WYZNACZ WARTOŚĆ NAJMNIEJSZĄ I NAJWIĘKSZA FUNKCJI W PODANYM PRZEDZIALE A)f(x)=x2−4x w przedziale <−3,−1>
4
andrzej:
jak znaleźć miejsca zerowe w funkcji kwadratowej? np y=x(x+1)?
8
aga12:
jak narysować wykres w funkcji kwadratowej np taki: y=x
2
+3
5
..:
wyznacz wszystkie wartości parametru k dla których równanie z niewiadomą x: (x−2)(x
2
−2kx+1−k
2
)=0
4
Jola:
Potrzebuję pomocy z dwoma przykładami:
3
bst:
1.Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny którego wszystkie krawędzie maja jednakowa długość Objętość tego graniastosłupa jest równa 12√3 Wyznacz długość krawędzi tego
2
agata:
jak zrobić takie zadanie? prosta o równaniu y=−2x+(3m+3) przecina w układzie współrzędnych oś OY w punkcie (o,2). Wtedy
7
nick:
Jak rozwiązać taka nierówność
5
Jacek:
Jak obliczyć powierzchnię dachu w którym podstawa 2x3 m, a kąt nachylenia połaci wynosi 30°? Dach kopertowy (połacie to dwa trójkąty i dwa trapezy).
2
migacy:
mam podaną sumę
10