Losowanie kul z worka - jakim sposobem wyliczyć?
Brunkzor: W worku znajduje się 5 kul ponumerowanych cyframi od 1 do 5.
a) wyciągamy kolejno wszystkie kule, zapisując wylosowane cyfry. Ile różnych 5−cio cyfrowych
liczb można w ten sposób otrzymać.
Czym to mam wyliczyć? Czy można to wyliczyć na kilka sposobów, czy tylko jednym?
27 sie 23:26
konrad:
z reguły mnożenia:
5*4*3*2*1=120
z permutacji:
5!=120
no i pewnie się da jakimś sposobem ale ja nie wiem
27 sie 23:28
Brunkzor: Dziękuję.
A nie wariacjami bez powtórzeń? Kiedy stosujemy wariacje bez i z powtórzeniami?
27 sie 23:32
konrad: a no ,też można
27 sie 23:42
konrad: z powtórzeniami stosujemy gdy wyrazy mogą się powtarzać, a bez powtórzeń gdy nie
27 sie 23:43
Brunkzor: b) wyciągamy kolejno trzy kule z worka, zapisując kolejne cyfry. Ile różnych 3−cyfrowych liczb
można w ten sposób otrzymać?
A to jak zrobić?
3!=6?
28 sie 00:40
28 sie 00:52
Brunkzor: b) Wariacje bez powtórzeń?
| | 5! | |
U{5!}{(5−3)!= |
| =3*4*5=60 |
| | 2! | |
Dobrze?
28 sie 00:57
Brunkzor: | 5! | | 5! | |
| = |
| =3*4*5=60 |
| (5−3)! | | 2! | |
Wybaczcie za błąd w poprzednim poście, ale czas nagli niesamowicie (jutro poprawka)
28 sie 00:58
Aga1.: Dobrze. Lub z reguły mnożenia.
Za pierwszym razem możesz wyciągnąć1 lub 2 lub 3 lub 4 lub 5, masz 5 możliwości.
Wyciągniętej cyfry nie wkładasz do worka, więc w worku masz 4 cyfry i teoretycznie możesz
wylosować każdą z nich, masz więc 4 możliwości.
Za trzecim razem masz 3 możliwości.
Odp. 5*4*3.
Lub
| |
*3! Wyciągasz jednocześnie trzy cyfry i z nich tworzysz liczby |
| |
28 sie 09:11