Kombinatoryka
kris_garg: ROZRÓŻNIANIE KOMBINATORYKI
Mógł by ktos napisać jak rozróznic to wszystko :
np . Wariacje bez powtórzeń : stosujemy wtedy gdy jest ważna kolejność
Jak ktoś zna takie złote myśli dotyczace kombinatoryki to proszę niech nimi sie podzieli przed
matura napewno przyda sie powtórka bo napewno to bedzie
4 maj 17:57
maxiol77: ja tez poprosze
4 maj 17:58
kris_garg: W kombinacjach NIE PATRZYMY NA KOLEJNOŚĆ
4 maj 18:06
4 maj 18:07
Humanista: nie bedzie jutro kombinatoryki, max. jedno zadanie na 1 pkt
4 maj 18:07
arti: ta lothar dobry link daje ja dzięki temu dobrze załapałem jak rozróżnić co kiedy stosować
4 maj 18:08
arti: @humanista: chyba na podstawie
4 maj 18:08
Svanar: nie wiadomo
4 maj 18:09
Humanista: jak ktos sie beirze za rozszerzenie to nie zadaje takich pytań na forum a jeśli tak to świadczy
to o nim
4 maj 18:16
kris_garg: zawsze jest prawdopodobieństwo i najczęściej z kombinatoryka chociaż dawno juz nie bylo rownan
P(a) ale raczej nie powinno byc bo okroili dosyc materiał , dwa razy pod rzad byly zadania z
tzw. "n−1" wiec wydaje mi sie ze jutro na roz. bedzie jakies łatwe prawdopodobieństwo z
kombinatoryka

i to za 5p a nie za 1p
4 maj 18:16
4 maj 23:02
Gustlik: Permutacje − stosujemy wtedy, gdy
przestawiamy elementy w szeregu.
P
n=n!
Np. Na ile sposobów można ustawić 10 książek na półce?
P
10=10!=3628800
Na ile sposobów można ustawić w szeregu uczniów klasy liczącej 30 osób?
P
30=30!≈2,65*10
32
Kombinacje k−elementowe z n − stosujemy przy losowaniu n różnych elementów spośród n, a
kolejność losowanych elementów nie ma znaczenia.
Np. Na ile sposobów można wylosować 3 karty z talii liczącej 52 karty?
Na ile sposobów można skreślić 6 liczb z 49 wypełniając kupon LOTTO (dawny Duży Lotek)?
| | | | 49! | |
C496= | = |
| =13983816
|
| | | 6!*43! | |
Kolejność nie ma znaczenia, mimo że kule są ponumerowane − wygrana w LOTTO jest wtedy, gdy
padną liczby skreslone na kuponie, a maszyna może je wylosować w dowolnej kolejności, dlatego
liczymy kombinacjami.
Wariacje z powtórzeniami k−elementowe z n − są to ciągi składające się z k elementów, a
każdy element może przyjąć n wyników, wyniki
mogą się powtarzać. Przy wariacjach ma
znaczenie kolejność.
W
nk=n
k
Np. 2−krotny rzut kostka − wynik jest 2−elementowym ciągiem, np. (1, 2) a każdy element
przyjmuje wartość od 1 do 6, elementy mogą się powtarzać, bo można wyrzucić np. dwie jedynki.
W
62=6
2=36
3−krotny rzut monetą:
W
23=2
3=8 − ciąg 3−elementowy, a każdy element może przyjąć dwie wartosci − orzeł lub
reszka.
Losowanie kolejno 4 ponumerowanych kul z 10 ze zwracaniem − można nawet 4 razy wylosować tę
sama kule − wyniki mogą się powtórzyć:
W
104=10
4=10000
Wariacje bez powtórzeń k−elementowe z n − są to ciągi składające się z k elementów, a
każdy element może przyjąć n wyników, wyniki
nie mogą się powtarzać. Przy wariacjach tych
również ma znaczenie kolejność.
Np. Losowanie kolejno 4 ponumerowanych kul z 10 bez zwracania − wtedy za każdym razem
wyciągniemy inna kulę
| | 10! | | 10! | |
V104= |
| = |
| =7*8*9*10=5040 |
| | (10−4)! | | 6! | |
5 maj 00:40
Anna:
5 maj 00:43
suseł:

5 maj 00:48
bomba: kurwa, fajnie napisalem dzisiaj spr
10 gru 00:57
Zajebongo: Gustlik Mistrzu! dziena stary
4 mar 17:02
ertyui: a powiedzcie czemu tam u Gustlika przy permutacji jest
P30=30!≈2,65*1032
jest 2,65?
18 sie 08:06
tomek: Bo 30! = 265 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000, czyli w skrócie 2,65 * 1032
18 sie 08:28
ertyui: mhm oka,dzieki
18 sie 09:02
kombinator: Dlaczego przy wariacjach ważna jest kolejność − ciąg ? Rozumiem, że chodzi o kolejność
k−elementowego ciągu ? Dlaczego ta kolejność jest ważna w przykładzie z kulami ?
15 mar 20:35
kombinator: Dlaczego przy wariacjach ważna jest kolejność − ciąg ? Rozumiem, że chodzi o kolejność
k−elementowego ciągu ? Dlaczego ta kolejność jest ważna w przykładzie z kulami ?
15 mar 20:35
Bubson: Gustlik Dzieki
15 lut 21:21
15 lut 21:27