dane jest rownanie z niewiadoma x. przedyskutuj liczbe i rodziaj rozwiazan rowna
Danieeel: dane jest rownanie z niewiadoma x. przedyskutuj liczbe i rodziaj rozwiazan rownania ze wzgledu
na wartosci parametrow.
a) 2x −m=4
b) mx= m −3
c) mx −1= m
2 − x
Prosze o rozwiazanie i wytlumaczenie ogolne jak to za tego typu zadania trzeba sie wziać.
Dziekuje
27 sie 16:55
loitzl9006: jak masz przykłady typu a (czyli przy iksie nie ma żadnego m, tylko 2 lub inna liczba) to w
takich przypadkach widać że niezależnie od m równanie ma zawsze jedno rozwiązanie.
b) i c). tutaj Twoim zadaniem jest wyznaczyć z tych równań x. Ten parametr stojący przy x
powoduje, że x (czyli rozwiązanie równania) będzie wyrażał się ułamkiem zwykłym. Będzie więc
jedno rozwiązanie z wyjątkiem sytuacji gdy mianownik tego ułamka jest równy zero − wtedy
równanie nie ma rozwiązań.
27 sie 17:00
Mila: b) mx=m−3
1) m≠0
| | m−3 | |
x= |
| jedno rozwiązanie |
| | m | |
2) m=0
otrzymujesz 0*x=−3 sprzeczność brak rozwiązań.
odp. równanie ma : dla m≠0 jedno rozwiązanie
dla m=0 nie ma rozwiązań.
c) mx+x=m
2+1
x(m+1)=m
2+1
1) m+1≠0⇔m≠−1
| | m2+1 | |
jedno rozwiązanie x= |
| |
| | m+1 | |
2) dla m=−1
0*x=2 sprzeczność brak rozwiązań.
27 sie 17:15
Danieeel: dziekuje
27 sie 23:00