hm?
szklanka: dzień dobry
Mam problem z dwoma punktami , nie wiem jak to obliczyć
Dane są przedziały
A=(−∞ ,a>
B=<−3a+4,∞)
a)Znajdź taka liczbę a (o ile istnieje ), aby A\B =(− ∞,−5)
b)Znajdź taka liczbę a (o ile istnieje ), aby A\B =(5,+ ∞)
27 sie 15:27
szklanka: ?
27 sie 15:42
szklanka:
jeszcze ostatni podpunkt
c) Znajdź taką liczbę całkowitą a , aby do zbioru A ∩ B należało dokładnie 21 liczb
całkowitych.
27 sie 15:59
Maslanek: a)
−3a+4=−5 ⇒ a=3.
b)
niemożliwe (zbiór B, to zbiór do nieskończoności, więc mamy pewien ubytek)
c)
Czyli musi być to przedział <a,−3a+4>
Zatem a+20=−3a+4
4a=−16
a=−4.
Sprawdźmy: <−4,16> − 21 liczb.
27 sie 16:36
Eta:
W c) jeszcze dla a= 6 <−14, 6>
27 sie 16:57