zero
szklanka: Sprowadź dane wyrażenie do najprostszej postaci wiedząc, że x∊(1;3)
Zrobiłem
a)|3−x|+|x−1|−2|x−4|
|3−x|+|x−1|−2|x−4|= 3−x+x−1−2(−x+4)=
2+2x−8=2x−6 ,czy przedział (1;3) oznacza że wyrażenie 2x−6 po podstawieniu za x np 3 musi dać
zero? O co chodzi z tym przedziałem? Jak podstawie np 2 to daje mi −2 , czy chodzi o to że ma
być przynajmniej jedna liczba z przedziału która po podłożeniu za x daje zero?
27 sie 23:50
Ajtek:
Nie. To jest zadanko, które ma pokazać czy rozumiesz definicję wartości bezwzglednej.
27 sie 23:53
Ajtek:
Na pierwszy rzut oka rozumiesz, masz po prostu je doprowadzić do najprostszej postaci i tyle.
Zauważ iż trójka nie należy do przedziału, takwięc podstawianie jej do finalnego rozwiązania
nie ma sensu

.
27 sie 23:54
konrad: zbadaj jakie wartości przyjmuje zawartość modułu w podanym przedziale
27 sie 23:54
Ajtek:
konrad, nie ma takiej potrzeby. Polecenie nakazuje uprościć i tyle.
27 sie 23:58
Aga1.: szklanka, Twoje rozwiązanie jest poprawne.Przedział był potrzebny do opuszczenia wartości
bezwzględnej.Nic nie podstawiasz do końcowego wyniku.
28 sie 09:01