matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie
gucio:
prosze o pomoc w tym przykladzie
256
(0,25)
2−x
=
2
x+3
27 sie 19:23
krystek:
1
wyraź w potędze liczby 2. Podpowiem ,że 0,25=
=2
−2
4
27 sie 19:28
xa:
1
256
=
4
2−x
2
x+3
2
8
2
−2(2−x)
=
2
x+3
2
2x−4
=2
8−x−3
2
2x−4
=2
5−x
z wlasnosci funkcji wykl 2x−4=5−x 3x=9 x=3
27 sie 19:32