logarytmy
aga: hej, moze mi ktos wyjasnic jak zrobic te logarytmy

dziekuje z gory bardzo..
a) log o postawie
√5 z 25 =?
b)log
81 3 = ?
c)log
8 √2 dzielone na 4= ?
d)log o podstawe 3
3√3 z 9 = ?
e)log
0,01 100=?
f)log
2 2
√2=?
g)log
3 4√27=?
27 sie 15:03
Saizou : korzystasz ze wzoru logab= c⇔ac=b
27 sie 15:07
Mila: a) log
√5 25=x⇔
√5x=25
5
{1/2}x=5
2
x=4
sprawdzenie:
√54=5
2=25
27 sie 15:12
aga: okej. sprobuje to zrobic sama, a mam jeszcze pytanie co do tego przykladu :
2 do potegi: log425
27 sie 15:12
Eta:
alogab= b
2log425=(41/2)log425= 4log4√25= √25= 5
27 sie 15:15
konrad:
2log425=2log25=...
27 sie 15:15