Powierzchnia dachu
Jacek: Jak obliczyć powierzchnię dachu w którym podstawa 2x3 m, a kąt nachylenia połaci wynosi 30°?
Dach kopertowy (połacie to dwa trójkąty i dwa trapezy).
27 sie 02:50
Artur z miasta Neptuna:
A jaka dlugosc maja podstawy czesci trojkatnych? Albo jak wysoko wzosi soendasz wzgledem jego
poczatku. albo jaka jest wysokosc ow trapezow i trojkatow (jezeli jest dachowka to mozna
policzyc ile dachowek jest w pionie i pomnozyc razy ich dlugosc
27 sie 07:39
Artur_z_miasta_Neptuna:

α = 30
o
a=3m (tylko

)
a jak 'położone' są trójkąty

też pod kątem 30
o 
czy pod innym
27 sie 08:57
Jacek: Zarówno trapezy jak i trójkąty są pod tym samym kątem. Jedyne dane to właśnie kąty nachylenia
połaci (takie same; 30°) oraz wymiary podstawy (2m x 3m).
28 sie 00:57
Ajtek:
To zadanie ma dwa rozwiązania wg mnie.
28 sie 01:00
Ajtek:
Jednak ma jedno rozwiązanie, dłuższa krawędż jest podstawą trapezu.
28 sie 01:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
Pole dachu = 2*P
trapezu + 2*P
Δ = (a+c)*H + b*H = (a+b+c)*H
gdzie:
a,c − podstawy trapezu (c szukana)
b − podstawa trójkąta
H − wysokość trapezu i trójkąta (jednakowe ze względu na taki sam kąt nachylenia)
skoro oba są pod kątem 30
to:
gdzie:
h −−− wysokość na jaką się wznosi dach (nie chodzi o wysokość trapezu tylko o realną różnicę
pomiędzy wysokością budynku )
d −−− połowa długości boku trójkąta (połowa odległości pomiędzy podstawami dwóch przeciwległych
trapezów) lub innymi słowy − rzut pionowy wysokości trapezu na podstawę dachu
| | h | | √3 | |
tg30o = |
| = h ⇔ h = |
| |
| | 1 | | 3 | |
| | h | |
c = 3 − 2* |
| = 3 − 2 = 1 /// mam nadzieję że wiesz skąd to ... jak nie to popatrz |
| | tg30o | |
na 'widok z góry' dachu ... c to jest górna podstawa trapezu ///
| | h | | h | | √3 | | 2 | | 2√3 | |
sin30o = |
| ⇔ H = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | H | | sin 30o | | 3 | | 1 | | 3 | |
| | 2√3 | |
Pdachu = (3+2+1)* |
| = 4√3 m |
| | 3 | |
28 sie 09:01
+-: Tak na oko mało,4√3≈6,93 płaski 6m2.
28 sie 09:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstawa (płaska) ma 6m
2 (3*2)
| | 2 | |
kąt nachylenia 30o oznacza że wysokość boku trapezu z '1' 'wydłuża' się do |
| ≈ 1.155 |
| | √3 | |
więc masz 3*2*1,155 = 6,93
kąt nachylenia jest niewielki (30
o to praktycznie płaski dach) a więc i różnica nieznaczna (bo
zaledwie 15.5%) pomiędzy powierzchnią dachu a jej podstawą.
28 sie 09:43
+-: Zgadza się. Jak to to mówia: chłop na oko....
28 sie 10:22
Jacek: Wielkie dzięki
28 sie 12:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
można by się jeszcze pobawić i udowodnić, że:
powierzchnia dachowa = powierzchni dachowej w kształcie dwóch prostokątów (bez bocznych
trójkątów) = powierzchni dachowej spadowy (jeden prostokąt)
ustawionymi po tym samym (30o) kątem.
28 sie 12:53
+-:

Do Artur
zmiasta
Neptuna:
Część trójkątna po przecięciu wzdłuż wysokości i ponownym złożeniu na wspólnym b/2 daje trójkąt
wypełniający "rozpłaszczone trapezy" do prostokąta
h=b/2cosα
c
2=b
2/4 +h
2
d
2=c
2−h
2=b
2/4 +h
2−h
2=b
2/4
d=b/2 czyli kąt β=45 co należało wcześniej przewidzieć
P=2h*a=a*b/ cosα
28 sie 12:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
spójrz na 12:53
28 sie 12:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
chwila ... co to jest
28 sie 12:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
skąd wiesz ile wynosi α

kąt podstawy trójkąta
≠ kąta nachylenia trójkąta do podstawy
dachu.
28 sie 13:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
boże ... dopiero teraz załapałem rysunek

okey ... wracamy do mojego postu z 12:53
28 sie 13:02
+-: To jest w warunkach zadania, zresztą na Twoim rysunku też α. Mój rysunek pokazuje elementy
dachu ułożone na powierzchni płaskiej natymiast kątα oraz b zaznaczone "przestrzennie"
28 sie 13:08
nat..: Hala o wymiarach 19x20x5. Jaka bedzie powierzchnia dachu?
27 sty 05:16