Zadanie tekstowe z ciągów .
Jaga: Witam , mam ogromny problem z jakby się wydawało banalnym zadaniem , bardzo prosze o pomoc albo
chociaż o wytłumaczenie z góry dziękuje . Oto treść :
Jurek ma zamiar kupić drukarkę do komputera za 300 zł . Postanowił,że z otrzymanych od
rodziców,co miesiąc pieniędzy na własne wydatki będzie systematycznie odkładał pewną kwotę. W
pierwszym miesiącu odłożył 20 zł , a w każdym następnym o 5 zł więcej niż w poprzednim
miesiąscu. Po ilu miesiącach oszczędzania Jurek będzie mógł kupić drukarkę ?
27 sie 18:45
Piotr:
a
1=20
r=5
a
n=300
podstaw do wzoru na a
n i wylicz n
27 sie 18:47
Jaga: Podstawiając do wzoru an , wykonałam obliczenia :
300=20 + (n−1)*5
300 = 20 + n−5
n = 300 − 20 + 5
n = 285 ...?
Czy jak to zwykle u mnie bywa , coś źle policzyłam ?
27 sie 18:56
Piotr:
no źle:
(n−1)*= 5n−5
popraw
285 miesiecy by odkladal
27 sie 18:58
Piotr:
(n−1)*5 tam ma byc
27 sie 18:58
Jaga: Dziękuję Piotrze , tak jak myślałam że mi coś tam umknęło : ))
27 sie 18:59
Piotr:
ale porazka. przeciez to jest zle

suma ma byc 300

musisz do wzoru na sume podstawic.
ale wstyd
27 sie 19:03
Piotr:
teraz musze wyjsc.
27 sie 19:04
Jaga: Hm , czyli to zadanie jednak do prostych nie należało , no tak mnie zastanawiało , nadal 57
miesięcy : ) Wyjść ? Ty przynajmniej wiesz jak się za to zabrać : )
27 sie 19:07
mycha:
No i zawstydzony Piotr zwiał.
an = 20 + 5(n − 1) = 5n + 15
300 = 0,5*n*(20 + 5n + 15) /*2
600 = 5n2 + 35n /:5
n2 + 7n − 120 = 0, Δ = 529, √Δ = 23,
n = −15 < 0 lub n = 8
27 sie 19:14
Jaga: Dziękuję bardzo , sama jeszcze bym sie z tym trochę borykała : )
Jak to dobrze , że istnieją takie strony i tacy ludzie : )
27 sie 19:16
+-: To jest najzwyklejszy ciąg arytmetyczny,czy nie razi Was,że gdyby odkładał po20zł to
wystarczyło by 300/20=15 miesięcy a on odkłada każdego miesiąca o 5 więcej niż
popoprzedniegoi ma 285

59

?
27 sie 19:21
Jaga: Ogólnie na samym początku wyszło mi 8 miesięcy , biorąc to na chłopski rozum , a niestety nie
przez obliczenia . Ponieważ jak to było widać w obliczeniach się pogubiłam ; )
27 sie 19:22
krystek: S
n=300
a
1=20
| | 2a1+(n−1)*r | |
r=5 Podstaw do wzoru na Sn=( |
| )*n |
| | 2 | |
27 sie 19:33
Piotr:
nigdzie nie zwialem, tylko musialem wyjsc
27 sie 19:56