Podstawą graniastosłupa jest romb, przekątne: 60cm i 40cm. Objętość graniastosłupa jest równa
84dm3. Oblicz wysokość graniastosłupa.
d1=60cm=6dm
d2=40cm=4dm
V=84dm3
H=?
V=12d1*d2*H
V=126*4*H
84=12*H /:12
1284=H
H=7dm
Dobrze?
| 4dm*6dm | ||
Pp= | = 12dm2 | |
| 2 |
| V | ||
H= | = 7dm. | |
| Pp |
Dzięki. Tak BTW: Dlaczego moje ułamki są takie zlane, a Twoje takie
przejrzyste?
| 84 | 12 | |||
H= | a nie | ![]() | ||
| 12 | 84 |
Dziękuję bardzo za pomoc
..niedługo kolejne
zadania, więc będziesz mógł się wykazać szybkością, Piotr