wielościany
bst: 1.Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny którego wszystkie krawędzie maja jednakowa
długość Objętość tego graniastosłupa jest równa 12√3 Wyznacz długość krawędzi tego
graniastosłupa. 2. Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a=8 Krawędź
boczna jest nachylona do podstawy pod takim kątem a, że cos a = 23 WYznacz V i PB tego
ostrosłupa. 3.Suma długości wszystkich krawędzi sześcianu jest rowna 60. Oblicz sumę pol
wszystkich ścian tego sześcianu. NAJLEPIEJ ŁOPATOLOGICZNIE KROK PO KROKU CO TRZEBA ROBIĆ.
DZIĘKÓWA!
27 sie 11:05
Aga1.: Zad.1. a−długość krawędzi podstawy tego graniastosłupa
H=a, bo wszystkie krawędzie mają jednakową długość.
V=P
p*H
V=12
√3
to
dokończ obliczając a.
27 sie 13:48
bst: 3a3√3 = 12√3*2
3a3√3 = 24√3 /3
a3√3=7√3

27 sie 20:40
Aga1.: 3a3√3=24√3 //:3√3
a3=8
a=2.
27 sie 22:02