kwadratowa
aga12: jak narysować wykres w funkcji kwadratowej
np taki: y=x2+3
i takie zadanie: zapisz wzór funkcji, której wykres otrzymamy, przesuwając wykres funkcji
y=2x2 o 3 jednostki w lewo?
27 sie 11:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
y=x2
y=(x−p)2 <− przesunięcie o 'p' jednostek W PRAWO
y = x2 + q <− przesunięcie o 'q' jednostek W GÓRĘ
27 sie 11:55
aga12: a kiedy będzie w lewo i dół?
no i to ze wzoru na współrzędne wierzchołków trzeba? a co z tym x w tych wzorach?
27 sie 12:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
y=(x+p)2 w lewo
y=x2 − q w dół
27 sie 12:03
aga12: jak już będę podstawiać co mi wyjdzie ze wzoru na wierzchołki, to co muszę zrobić z tym
y=(x−p)2 tutaj?
27 sie 12:07
Mila: y=2x2 po przesunięciu wykresu o wektor [−3;0] otrzymasz wykres funkcji o wzorze:
g(x)=2(x+3)2+0
g(x)=2(x2+6x+9)
g(x)=2x2+12x+18
27 sie 13:24
aga12: Mila a skąd wiem o jaki wektor to przesunąć?
27 sie 13:28
Aga1.:
Np. f(x)=7(x+3)2+2
Wektor przesunięcia [−3,2]. Wykres funkcji y=7x2 przesuwasz o 3 jednostki w lewo, 2jednostki
w górę
f(x)=(x−4)2−5 , wektor [4,−5],Wykres funkcji x2 przesuwasz 4 jednostki w prawo, 5 w dół
27 sie 14:05
aga12: aaa, no coś już czaję dziękuje
27 sie 14:10