Zadanie jak wyżej. Nie mam pojęcia jak to ruszyć:(
Karolinka: Fabryka wysyła towar w paczkach po 3kg i po 5 kg. Wykazać, że można w ten sposób wysłać
całkowitą ilość kilogramów większą niż 7. Czy można w tym zadaniu zastąpić dane innymi
liczbami?
27 sie 17:15
+-: Każdą liczbę całkowitą da się zapisać w postaci iloczynu N=n*8 +(8+r) przy czym r może mieć
wartość od 0do7,czyli (8+r) może przjąć wartość od 8do15, które można zapisać w postaci:
8= 3+5
9=1+8=2*3−5+3+5=3*3
10=2*5
11=8+3=2*3+5
12=3*4
13=3+2*5
14=3*3+5
15=3*5
Tym samym każdą liczbę całkowitą N> 8 da się zapisać w postaci iloczynu N= n*3+m*5
27 sie 22:19
+-: +−

oprawka:
Każdą liczbę całkowitą da się zapisać w postaci iloczynu N=p*8 +(8+r) przy czym r może mieć
wartość od 0do7,czyli (8+r) może przjąć wartość od 8do15, które można zapisać w postaci:
8= 3+5
9=1+8=2*3−5+3+5=3*3
10=2*5
11=8+3=2*3+5
12=3*4
13=3+2*5
14=3*3+5
15=3*5
Tym samym każdą liczbę całkowitą N> 8 da się zapisać w postaci sumy iloczynów N= n*3+m*5
27 sie 22:45