funkcja kwadratowa
marlena: prosta o równaniu y=ax+b hest równoległa do prostej o równaniu y=−5x+1 oraz przechodzi przez
punkt P=(12,0), gdy:
A. a=15 i b=−18 B. a=−5 i b=−2
C. a=−5 i b=2,5 D. a=5 i b=12
jak rozwiązać coś takiego?
27 sie 19:05
Saizou : z warunku prostopadłości mamy że
a
1*a
2=−1
−5a
2=−1
| | 1 | |
reszty nie trzeba liczyć bo jest tylko jedna odpowiedź z a= |
| |
| | 5 | |
27 sie 19:07
Saizou : ale haczyk jest bo żadna odpowiedź nie pasuje
27 sie 19:09
Kaptur: C pasuje
27 sie 19:13
Eta:
| | 1 | |
y= −5(x− |
| )+0 ⇒ y= −5x+2,5 |
| | 2 | |
odp: C) a= −5 b= 2,5
27 sie 19:13
Kaptur: źle polecenie przeczytałęś
27 sie 19:14
Eta:
prosta
równoległa !
27 sie 19:14
Saizou : tak to jest jak zamiast policzyć równoległą to ja liczę prostopadłą
27 sie 19:14
Eta:
i 1 punkt "utopiony"
27 sie 19:15
Saizou : ale wiedziałem że jest haczyk

to bym go wyłowił
27 sie 19:17
Kaptur: mam pytanie bo zapomniałem a to jest tangens kata między osią x a prostą przez nią przechodzącą
?
27 sie 19:17
27 sie 19:18
Saizou : a=tgα , α to kąt między prostą a osią X
27 sie 19:18