Trójkąt prostokątny tworzy stożek - oblicz kąt rozwarcia stożka
Brunkzor:

Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych równych 2cm tworzy stożek. Oblicz kąt rozwarcia stożka.
H=2cm
r=2cm
β=?
β=2*α
tg45
o=1
β=90
o
Dobrze?
27 sie 21:29
Mila: W trójkącie prostokątnym równoramiennym kąty ostre mają po 45 0. zapamiętaj
Bez funkcji trygonometrycznej β=2*45=90
27 sie 21:36
Brunkzor: Tak, wiem, ale trzeba jakoś to udowodnić, by członkowie komisji się nie doczepili, prawda? Na
ustnym jeszcze można byłoby to dopowiedzieć, a na kartce?
27 sie 21:41
Mila: To jest prawda oczywista.Uczniowie klasy 5 z tego korzystają.
Jeden kąt prosty− 900.Pozostaje 90 na dwa równe kąty ostre.
900:2=45.
27 sie 21:55