Liczby zespolone
Jola: Potrzebuję pomocy z dwoma przykładami:
z*z(sprzężone)+z−z(sprzężone)=3=2i
zi+3−5i=0
27 sie 11:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
a ile wynosi z* (sprzężenie) z

jaka jest realcja pomiędzy 'z' a jego sprzężeniem

odpowiadając sobie na to pytanie, powinnaś rozwiązać to bez problemu
27 sie 11:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
zi + 3 − 5i = 0
zi = −3+5i //*i
−z = −3i−5
z = 5 + 3i
27 sie 11:47
Jola: W pierwszym przykładzie wychodzą mi dwa rozwiązania:
3(1/2)+i oraz −(3(1/2)) a w odpowiedziach jest pierwiastek z dwóch i właśnie nie rozumiem
dlaczego...
27 sie 11:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
(x+yi)*(x−yi) + (x+yi) − (x−yi) = x2 +y2 + 2yi = 3+2i
z tego miejsca:
y = 1
x2 = 2 ⇒ x=√2
z=√2 + i
27 sie 11:59