Znajdź ekstrema funkcji
beatka2041: 1) Znajdź ( o ile istnieją) ekstrema funkcji oraz punkty jej przegięcia:
f(x)= (x−1)3(x+2)
2) Metodą macierzy odwrotnej wyznaczyć x Ax=M
1 0 1 1 0 −1 −1 0
0 1 2 1 1 0 1 2
A= 0 1 1 −1 M = −2 1 0 −2
2 0 1 1 2 0 1 1
3) Znajdź i oblicz ekstrema funkcji ( jeśli istnieją)
f(x,y,z) = x2 + 3y2 + z2 −2xy + 3yz − y −z
27 sie 19:27
27 sie 19:38
beatka2041: Dziękuję
27 sie 19:46
beatka2041: 1)
f(x)=(x−1)3(x+2)
f'(x)=3(x−1)2(x+2)+(x−1)3=(x−1)2(3x+6+x−1)=(x−1)2(4x+5)
f'(x)=0
x= 1 v x= −54
f'(x)>0
x∊(−54; 0)v(0;∞)
f'(x)<0
x∊(−∞;54)
Punkt przegięcia dla x=1
Minimum lokalne dla x=−54
Zgadza się ?
27 sie 20:52
beatka2041: 2)
−1 0 0 1
A−1 = −4 2 −1 1
3 −1 1 −1
−1 1 −1 0
teraz mnożymy ją przez M i wychodzi mi
2 1 2 1
6 3 7 7
−5 4 1 −5
3 0 2 4
27 sie 21:00
27 sie 21:16
27 sie 21:25
beatka2041: co do 1) to zgadza się

dziękuję
27 sie 21:25
Krzysiek: 2) ja przepisałem taką samą macierz jak podałaś, czyli w 2 wierszu i w 1 kolumnie jest 0 wtedy
wynik jest inny. jak tam jest jedynka to oczywiście dobrze wyznaczyłaś macierz odwrotną
27 sie 21:46
beatka2041: fakt mój bład

przepraszam
27 sie 22:15
beatka2041: A jeśli chodzi o zadanie 3
f'x(x,y,z)=2x−2y
f'y(x,y,z)= 6y−2x+3z−1
f'z(x,y,z)= 2z=3y−1
f'xx=2 f'xy= −2 f'xz= 0
f'yx= −2 f'yy= 6 f'yz=3
f'zx= 0 f'zy=3 f'zz=2
Coś takiego? I co dalej?
27 sie 22:35
Krzysiek: tak jak w tym linku gdzie masz podobne przykłady rozwiązane, szukasz punktów krytycznych
następnie dla tych punktów 'układasz' macierz drugiej różniczki i korzystasz z kryterium
Sylvestera
na początek szukasz punktów krytycznych czyli rozwiązujesz układ równań:
f'x =0
f'y=0
f'z=0
27 sie 22:39
beatka2041: wyszło mi że P (1,1,−1)
Macierz drugiej róźniczki
2 −2 0
−2 6 3
0 3 2
liczę dalej H1(P)=2
H2(P)= 2 −2 = 8
−2 6
H3(P)= wyznacznik całej macierzy i wychodzi mi −2
Brak ekstremum w punkcje P.
O to chodziło?
27 sie 23:19
beatka2041: ?
27 sie 23:53
Marcyś: up!
28 sie 12:53
Marcyś: też mam takie zadanie.
28 sie 12:53
beatka2041: może ktoś na to zerknąć?
28 sie 13:58