układ równań
q: a jak rozwiązać takie równanie?
y−50x−2=0
x−20y−2=0
układ równań
27 sie 17:23
Kinga:
y=50x
−2
x−20(50x
−2)
−2=0
2500x=20x
4 //20
125x=x
4 /x
125=x
3
x=5
y=2
x=5
27 sie 17:36
q: a takie coś?
8x
3−2x=0
4y
3−2y=0
układ równań
wychodzi albo (0,0)
| | 1 | | −1 | | 1 | | −1 | |
albo ma wyjść ( |
| ,1) i ( |
| ,1) i ( |
| ,−1) i ( |
| ,−1)wszystko ok, ale nie |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
27 sie 17:51
Piotr:
przeciez mozesz to traktowac jako 2 odrebne rownania.
wyciagnij przed nawias i juz prosto
27 sie 17:55
Maslanek: 2x(4x
2−1)=0
2y(2y
2−1)=0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x=0 lub x2= |
| ⇒ x= |
| lub x=− |
| . |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
No i rozwiązania postaci (x,y).
27 sie 17:56