Proszę o pomoc
..: wyznacz wszystkie wartości parametru k dla których równanie z niewiadomą x:
(x−2)(x2−2kx+1−k2)=0
ma trzy różne rozwiązania
27 sie 11:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
x2−2kx+1−k2 = 0
zał.
Δ>0
x1 ≠ 2
x2 ≠ 2
i rozwiązujesz
27 sie 11:56
loitzl9006:
Można też ciut inaczej do tego podejść: wielomian W(x)=x2−2kx+1−k2 nie może się rozłożyć na
iloczyn dwumianów z których co najmniej jeden będzie postaci (x−2). Czyli reszta z dzielenia
wielomianu W(x)=x2−2kx+1−k2 przez dwumian (x−2) musi być różna od zera (to nam gwarantuje że
W(x) nie będzie miał pierwiastka x=2).
Przypominam, że reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x−a) jest równa W(a). Zatem w
naszym zadaniu musi być spełniony warunek W(2)≠0.
27 sie 12:09
..: | | √2 | | √2 | |
hmm... mam gdzieś błąd... wychodzi mi że k∊(−∞, − |
| ) ∪ ( |
| , +∞), |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
a w odpowiedziach jest że k∊(−∞, −5) ∪ (−5, − |
| ) ∪ ( |
| , 1) ∪ (1, +∞) |
| | 2 | | 2 | |
27 sie 12:13
loitzl9006: Bo nie uwzględniasz tego, że pierwiastkiem trójmianu w nawiasie może być liczba 2, a w
poleceniu chodzi o to żeby równanie miało 3 różne rozwiązania. Dwójka jest rozwiązaniem
dlatego, bo mamy w nawiasie (x−2). Skorzystaj z tego, co napisaliśmy. Masz (co najmniej) dwa
sposoby na to zadanie.
27 sie 12:22
..: no tak... moje rozwiazanie zawiera tylko pierwszy warunek <Δ>0> ...xD
Dzięki
27 sie 12:30