funkcja wykladnicza
evee: mam problem z rozwiazaniem tego przykladu

9
x−8*3
x=9
wytlumaczy ktos jak to zrobic ?
z gory dzieki
27 sie 17:55
Maslanek: 9x=32x
Niech t=3x, t>0
Wtedy
t2−8t−9=0
(t−9)(t+1)=0
t=9 lub t=−1 (sprzeczne, t>0)
Czyli t=9
3x=9
3x=32
x=2.
27 sie 17:58
Mila: 9=32
9x=32x
32x−8*3x=9
3x=t i t>0
t2−8t−9=0
dokończ, podaj rozwiązanie, to sprawdzimy.
27 sie 18:00
evee: juz zrozumilama

dzieki wielkie naprawde
27 sie 18:10
Maslanek: Mila coś wolno piszesz
27 sie 18:22
Eta:
27 sie 18:23
27 sie 18:24
Maslanek: Nie ma zadania, nie ma odpoweidzi
27 sie 18:29
27 sie 18:31