wektory
tech: Mam takie pytanie, czy te zadanie mogę zrobić z wektorami? Czy jedynym sposobem jest na prostą
prostopadłą ( yBC⊥yAD )?
Punkty A=(4, −1) i B=(3,4) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC, w którym I AB I = I
AC I . Wysokość AD zawarta jest w prostej o równaniu y= −x+3, wyznacz współrzędne pkt. C
27 sie 17:59
loitzl9006: Może tak:
Punkt D spełnia równanie prostej y=−x+3 więc jego współrzędne są postaci
(xD; yD)=(xD; −xD+3)
weźmy wektory AD=[xD−xA; yD−yA] = [xD−4; −xD+3−(−1)] = [xD−4; −xD+4]
i BD = [xD−xB; yD−yB] = [xD−3; −xD+3−4] = [xD−3; −xD−1].
są prostopadłe więc ich iloczyn skalarny jest równy zero
D(4;−1) o ile się nie walnąłem w obliczeniach
teraz korzystasz z równości wektorów BD i DC w celu wyliczenia współrzędnych pkt C.
27 sie 18:40
Eta:

prosta BC ⊥DA to BC: y= (x−3)+4= x+1
układ równań y=−x+3
y= x+1 to x= 1 y=2
D(1,2)
to: x
C= 2x
D−x
B i y
C= 2y
D−y
B
x
C= −1 i y
C= 0
C(−1,0)
27 sie 19:09