zadanko
Ania: Oblicz x, wiedząc, że (2, x−2 ,7) są kolejnymi wyrazami c.geometrycznego
27 sie 20:32
Ajtek:
Z włąsności c. geometrycznego:
b2=a*c
a=2
b=x−2
c=7
27 sie 20:33
Ania: z tego działania wychodzi mi pierwiastek z 14... i dalej niewiem co zrobić
27 sie 20:44
Piotr:
a −√14 ?
27 sie 20:46
Ania: wyszlo mi tak.. x−2=√14, z z niego nie da się wyciągnąc nic więcej..
27 sie 20:59
Piotr:
(x−2)2=14
x2−4x+4−14=0
x2−4x−10=0
Δ=56
licz dalej
27 sie 21:06
Ania: Moge prosić o pełne rozwiązanie?
27 sie 21:07
Ania: Ok dzięki
27 sie 21:07
Bogdan:
bez Δ, ale z zastosowaniem wzoru skróconego mnożenia:
(x − 2)2 = 14 ⇒ (x − 2)2 − 14 = 0 ⇒ (x − 2 − √14)(x − 2 + √14) = 0
x = 2 + √14 lub x = 2 − √14
27 sie 21:10
Piotr:
no troszke szybciej
27 sie 21:11
Eta:
(x−2)2=14 ⇒ |x−2|= √14 ⇒ x−2=√14 v x−2= −√14
x= 2+√14 v x= 2−√14
27 sie 21:17