zadanie z dowodem
demo: Proszę o sprawdzenie:
"Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c prawdziwa jest nierówność
a2 + b2 + c2 ≥ ab+ac+bc "
a, b, c ∊ R
a2 + b2 + c2 ≥ ab+ac+bc
2a2 + 2b2 + 2c2 − 2ab − 2ac − 2bc ≥ 0
(a2−2ab+b2)+(a2−2ac+c2)+(b2−2bc+c2) ≥ 0
(a−b)2 + (a−c)2 + (b−c)2 ≥ 0
Sumy kwadratów liczb są zawsze nieujemne.
c.k.d
Teraz mam problem z takim zadaniem:
"Wykaż, że jeśli x+y+z=0 to xy+yz+zx ≤ 0"
x+y+z=0 ⇒ xy+yz+zx ≤ 0
Czy mogę to tak zapisać: xy+yz+zx ≤ x+y+z i potem podnieść do kwadratu?
27 sie 17:17
Maslanek: Najpierw należałoby przemnożyć przez (−1), żebyś podnosił liczby dodatnie.
27 sie 17:19
demo: @Maslanek nie rozumiem? chodzi Ci o pierwsze zadanie czy o drugie, a jeśli o drugie to dlaczego
pomnożyć przez −1? przecież mam wszędzie liczby dodatnie...
27 sie 18:23
27 sie 18:44
Maslanek: Gdzie masz te liczby dodatnie?

Po lewej masz ujemną, a po prawej nieujemną.
Popełniasz błąd wtedy na starcie
27 sie 18:46
demo: @Maslanek to mów że chodzi o tą nierówność

bo patrzę w to i patrzę i nie mogłem zajarzyć...
−xy−yz−zx ≥0
x
2y
2+y
2z
2+z
2x
2 ≥ 0
nie za bardzo rozumiem....
27 sie 18:58
demo: albo nie.
x+y+z=0
(x+y+z)
2=x
2+y
2+z
2+2(xy+yz+xz)
x
2+y
2+z
2+2(xy+yz+xz)=0
| | x2+y2+z2 | |
xy+yz+xz=− |
| ≤ 0 |
| | 2 | |
27 sie 19:06
demo: dobrze? czy np. na maturze mogliby się przyczepić do takiego rozwiązania?!
27 sie 19:12
mycha:
Na razie nie wykazałeś, że xy+yz+zx ≤ 0
27 sie 19:25
Eta:
Wiadomo,że x2+y2+z2≥0
to: (x+y+z)2−2(xy+xz+yz) ≥0
0 −2(xy+xz+zy)≥0 /:(−2)
xy+xz+zy ≤0
c.n.u
27 sie 20:10
demo: @Eta niestety, ale nie rozumiem.
Dlaczego to: x2+y2+z2≥0
przemieniło się w to: (x+y+z)2−2(xy+xz+yz) ≥0 ?
u mnie to: (x+y+z)2 po skorzystaniu ze wzoru skróconego mnożenia (dokładnie kwadrat sumy)
przemieniło się w to: x2+y2+z2+2(xy+xz+yz)
27 sie 20:45
Saizou : (x+y+z)2=x2+y2+z2+2(xy+xz+yz) od tego co trzeba odjąć żeby otrzymać x2+y2+x2
27 sie 20:46
Eta:
No to przecież : x
2+y
2+z
2= (x+y+z)
2−2(xy+xz+yz)
jasne już?
27 sie 20:47
demo: ok

już rozumiem. boże....
dzięki oczywiście
27 sie 20:51
Eta:
27 sie 20:51