f.kwadrat
medżik.: mam jeszcze takie jedno pytanie, czy w funkcji kwadratowej a może równać się zero?
27 sie 14:44
Kaptur: zapisz postać ogólną funkcji i sprawdź co się stanie jak a będzie równe 0
27 sie 14:45
Kinga: nie może bo wtedy to nie bedzie funkcja kwadrarowa,
y=ax
2+bx+c
jesli a=0, to 0*x
2=0
więc a nie może równać się 0
27 sie 14:46
medżik.: no bo mam takie zadanie jak poprzednio pisałam:
zapisz wzór funkcji, której wykresem jest parabola o wierzchołku a=(5,3) przechodząca przez
punt B=(6,4).
jak zrobić coś takiego typu, wytłumaczy ktoś?
y=a(x−5)2+3
4=a(6−5)2+3
4=a*1+3
4−4=a
a=0.
no i potem w sumie nie mogę zapisać jako ogolna, nie?
27 sie 14:58
Kaptur: a nie czasem o wierzchołku A=(5,3)

?
27 sie 15:00
Kaptur: sory myslalem ze ty a potraktowales jak A
27 sie 15:01
Kaptur: 4=a*1+3 tutaj się pomyliles
27 sie 15:02
medżik.: nie no, tutaj jest dobrze zrobione, nie? ale a wychodzi 0, więc co dalej?
27 sie 15:03
Kaptur: tzn źle to zinterpretowałeś i ci wyszło 4−4=a (teraz nie dam ; p)
27 sie 15:03
medżik.: w czym się tutaj pomyliłam?

jakby co to jestem dziewczyną.
27 sie 15:04
Kaptur: kolejność działań mnożenie first
27 sie 15:05
Kaptur:
4=a*1+3
4−4=a //Tutaj kombinuj co jest zle patrząc na powyższe
27 sie 15:07
medżik.: 4=a(6−5)2+3
4=a*1+3
4−3=a
a=1?
27 sie 15:08
Kaptur: no

, a czemu zdziwienie

?
27 sie 15:09
medżik.: a kurde nie wiem

tak mi wyszło, rozwiąże jeszcze jedno i napisze, tu okej?
27 sie 15:10
Kaptur: ok
27 sie 15:14
medżik.: w=(−2;−1) A=(0;−21)
y=a(x+2)+(−1)
−21=a(0+2)2+(−1)
−21=a*4+(−1)
−21+1=a
a=−20
27 sie 15:15
medżik.: coś czuję, że źle, bo nie pauje mi to za nawiasem −1 a nie wiem co z nim zrobić...
27 sie 15:15
asdf: podaj treść
27 sie 15:18
Kaptur: 4 coś zjadło
27 sie 15:18
medżik.:
zapisz wzór funkcji, której wykresem jest parabola o wierzchołku W=(−2;−1) przechodząca przez
punt A=(0;−21).
27 sie 15:20
medżik.: jak zjadło?
27 sie 15:21
asdf: y = a(x + 2)2 − 1
−21 = 4a − 1
a = −5
y = −5(x + 2)2 − 1
27 sie 15:22
medżik.: hmmm, dziękuję.
27 sie 15:24
medżik.: zapisz w postaci ogólnej wzór funkcji kwadratowej o miejscach zerowych 4 oraz 6, której
największą wartością jest 3.
w następnym jest tylko zamiast największą to najmniejszą −1.
wiecie jak rozwiązać? albo jakiś link do tego posiadacie?
27 sie 15:30
27 sie 15:32
asdf:
q = 3
z tego obliczysz a
27 sie 15:33
medżik.: nie żongluje, tylko z kumplem mamy taki sam egzamin poprawkowy

ale dziękuję.
27 sie 15:35
medżik.: jeszcze jedno pytanie.
znajdź współrzędne wierzchołka paraboli y=x2−14x+49 i zapisz wzór w postaci kanonicznej.
Znajdź współrzędne punktu przecięcia wykresu z osią y i naszkicuj wykres.
pierwszą część umiem, ale jak tu wyznaczyć ten punkt przecięcia?
27 sie 15:41
baca:
z osią y?, już jest podane, przecież to (0, 49)
27 sie 15:42