f.k
arturos: witajcie mam dwa zadania takiego typu:
zapisz w postaci ogólnej wzór funkcji kwadratowej o miejscach zerowych 4 oraz 6, której
największą wartością jest 3.
w następnym jest tylko zamiast największą to najmniejszą −1.
jak rozwiązać coś takiego?
27 sie 15:06
Eta:
| | x1+x2 | | 10 | |
W(xw, 3) xw= |
| = |
| = 5 |
| | 2 | | 2 | |
W(5,3)
z postaci iloczynowej y= a(x−4)(x−6) i W(5,3) to: 3= a(5−4)(5−6) ⇒ a= −3
y= −3(x−4)(x−6)= ......... wykonaj mnożenie i otrzymasz postać ogólną
b) podobnie ......
27 sie 15:29
Patronus: miejsca zerowe dają to:
f(x) = a(x−4)(x−6)
x wierzchołkowe jest dokładnie w połowie odcinka wyznaczonego przez miejsca zerowe:
xw = 5
yw=3
3 = a(5−4)(5−6)
3 = −a
a = −3
f(x) = −3(x−4)(x−6)
27 sie 15:31