nierownosci
dominika: ciagle mi wychodzi zly wyniki w tym przykladzie

moze ktos mi pokazac jak poprawnie go rozwiazac?
27 sie 20:39
Piotr:
opuszczasz podstawy i rozwiazujesz nierownosc kwadratowa. tak robisz?
27 sie 20:42
dominika: dokladnie tak, delta wychodzi 20
w odp mam x nalezy od −nieskonczonosci do 3−√3 suma 3+√3 do plus nieskon.
27 sie 20:50
Eta:
x2−6x+4= −2
x2−6x+6=0 Δ=12 , √Δ= 2√3
27 sie 20:54
dominika: no wlasnie tak zrobilam i tak mi wyszlo, widocznie blad w odpowiedzi jest
27 sie 20:55
dominika: dzieki
27 sie 20:56
Piotr:
nierownosc...
27 sie 20:56
loitzl9006: w odpowiedzi nie ma błędu.
27 sie 20:57
Eta:
| | 6+2√3 | |
x1= |
| = 3+√3 x2= 3−√3 |
| | 2 | |
x
2−6x+6≥0
x€ (−
∞, 3−
√3> U < 3+
√3,
∞)
27 sie 21:02