| sinx | ||
sin2x+cos2x=1 i tgx= | ||
| cosx |
| sin x | ||
tg x = | ||
| cos x |
Proponuję tak:
| π | ||
Jeśli α∊( | , π), to sinα > 0, cosα < 0, tgα < 0, ctgα < 0 | |
| 2 |
| 2 | 1 | 1 | ||||
sinα = | , cosα = − | , tgα = −2, ctgα = − | ||||
| √5 | √5 | 2 |
| π | ||
x€ ( | ,π) −−− II ćw. układu współrzędnych | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
ctgx= | = − | |||
| tgx | 2 |
| sinx | |
= −2 ⇒ sinx= −2cosx | |
| cosx |
| 1 | √5 | √5 | ||||
4cos2x+cos2x=1 ⇒ cos2x= | to cosx= | v cosx= − | ||||
| 5 | 5 | 5 |
| √5 | ||
przyjmujemy cosx= − | € IIćw. | |
| 5 |
| √5 | 2√5 | |||
sinx= −2*(− | )= | € IIćw | ||
| 5 | 5 |
| √5 | ||
Poprawiam ostatnie zapisy cosx= − | <0 | |
| 5 |
| 2√5 | ||
sinx= | >0 | |
| 5 |