wielomiany
d4mian: Rozłóż na czynniki
x6 −1
Wyznacz dziedzinę, narysuj wykres, monotoniczność, zbiór wart.
x+4x−3
27 sie 12:26
ICSP: x6 − 1 = (x−1)(x+1)(x2−x+1)(x2+x+1)
27 sie 12:27
ICSP: | x+4 | | x−3 + 7 | | 7 | |
| = |
| = |
| + 1 |
| x−3 | | x−3 | | x−3 | |
| | 7 | |
wykres : y = |
| przesuwasz o wektor [3;1] i resztę odczytujesz z wykresu. : |
| | x | |
Odp :
D : x ∊ R\{3}
funkcja maleje na całej dziedzinie
Zb : y ∊ R\{1}
27 sie 12:29
d4mian: miałem jeszcze dopisać wartość bezwzględną do x+4x−3
27 sie 14:29