log
katarzynka: jak rozwiazac ten logarytm ? prosze o pomoc


81
log o podstawie 3 z 2+16
−log o podtsawie 1/4 z 3
27 sie 16:36
Maslanek: Hm...
81
log32+16−log1/43 = 81
log32+(1/16)log1/43 =
81
log32+(1/4)2log1/43 =
81
log32+32 = 81
log32+9 = 81
log32+log339 = 81
log3(2*39) = 3
4log3(2*39)
=
= (2*3
9)
4.
Trochę za dużo chyba
27 sie 16:41
Mila:
81
log32=3
4log32=3
log316=16
| | 1 | | 1 | |
16−log1/43=4−2log1/43=( |
| )2log1/43=( |
| )log1/49=9 |
| | 4 | | 4 | |
16+9=25
27 sie 17:05
Eta:
A może miało być tak
| | 1 | |
81log32+16−log1/43=(34)log32+(( |
| )−2)−log1/43= 24+32=25 |
| | 4 | |
27 sie 17:07
katarzynka: w odpowiedzi mam ze ma wyjsc 25
27 sie 17:09
katarzynka: no wlasnie

dziekuje
27 sie 17:10