zadanie z dowodem
demo: | | a1 | | a2 | | an | |
Wykaż, że jeśli |
| = |
| = ... = |
| i b1+b2+ ... +bn≠0, to |
| | b1 | | b2 | | bn | |
| | a1+a2+ ... +an | | a1 | |
|
| = |
| |
| | b1+b2+ ... +bn | | b1 | |
Proszę o jakieś naprowadzenie. Od czego zacząć?
27 sie 14:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
naprowadzenie −−− przeszukaj archiwum ... nie dalej jak tydzień temu pewien użytkownik pod
jednym ze swoich nicków wrzucił dokładnie to zadanie
korzysta się z 'proporcji' danych w zadaniu.
.....
oraz: a
1 = U{a
1b
1}{b
1
}
| | a1 | |
podstawiasz do licznika i wyciągasz |
| przed nawias i Ci się nawias z mianownikiem |
| | b1 | |
skraca
27 sie 14:05
27 sie 14:09
Kaptur: a można to zrobić inaczej tzn zauważyć że każda następna liczba np w liczniku to a1
przemnożona przez jakaś liczbę k potem 2k, 3k itp. czy taka możliwość byłaby jedną z wielu ?
27 sie 14:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czemu zakładasz, że jest to stała proporcja?
a może być np.
| 2 | | 4 | | 16√π | | 12.2e17√3 | |
| = |
| = |
| = |
| = itd. |
| 1 | | 2 | | 8√π | | 6.1e17√3 | |
27 sie 14:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak więc ... to co podajesz jest jedną z rodzin takich ciągów ... ale z pewnością nie są to
wszystkie ciągi
27 sie 14:15
Kaptur: ok dzięki podziwiam cię za myślenie
27 sie 14:16
demo: ok dzięki wieki! myślałem nad innym rozwiązaniem, ale to jest o wiele prostsze

Możecie mi sprawdzić jeszcze to zadanie? Głównie chodzi mi o to czy mam je dobrze OPISANE!
| | a+b | |
"Wykaż, że jeśli a i b są liczbami nieujemnymi, to √ab ≤ |
| " |
| | 2 | |
{a≥0
{b≥0 − a i b są liczbami nieujemnymi.
2
√ab ≤ a+b
a−2
√ab+b ≥ 0
(
√a−
√b)
2 ≥ 0
c.b.d.u.
27 sie 15:28
27 sie 15:50
Mila: Twoje też prawidłowe.
27 sie 15:52
demo: Dzięki @Mila ! ale czy wystarczająco to opisałem? bo co do tego to nigdy nie jestem pewien...
27 sie 15:56
Artur z miasta Neptuna:
Jeszcze na koncu informacja ze dowolna liczba podniesiona do kwadratu jest wieksza rowna zero i
bedzie 'cacy'
27 sie 23:28