prosta,okrąg
tussia: zbadaj wzajemne położenie np.prostej o równaniu y= −2x−1 i okręgu x2−(y−2)2=4
27 sie 12:12
loitzl9006:
Zakładam że równanie okręgu o które chodzi to x2+(y−2)2=4
Możliwe są trzy sytuacje:
− prosta może mieć 2 punkty wspólne z okręgiem
− 1 punkt wspólny
− lub prosta i okrąg w ogóle się nie przecinają.
Można na dwa sposoby: albo rysujesz sobie całą sytuację w układzie współrzędnych, albo
rozwiązujesz układ równań. Rozwiązując, w równanie okręgu, za y wstawiasz sobie −2x−1,
korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia w nawiasie i masz równanie kwadratowe. Liczysz deltę,
oceniasz jej znak, i koniec.
Jeżeli Δ>0 to prosta i okrąg mają 2 pkt wspólne
Δ=0 jeden punkt wspólny (prosta styczna do okręgu)
Δ<0 prosta i okrąg się nie przecinają (brak pkt wspólnych)
27 sie 12:29
Mila: III) liczysz odległość prostej od środka okręgu.
27 sie 12:57
loitzl9006: racja, można i tak
27 sie 13:04