funkcja
tussia: wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej wiedzac ze dla argumentu −3 funkcja
przyjmuje wartość najmniejszą równą −4,a do jej wykresu należy punkt A(−2,1)
27 sie 12:09
loitzl9006:
Przypominamy sobie wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej:
y=a(x−p)2+q
To co wyżej napisałem jest to nic innego jak funkcja y=ax2 przesunięta o wektor [p;q]. Co
wiemy o funkcji y=ax2? Że ma wierzchołek w początku układu współrzędnych (0;0). A tutaj mamy
informację, że punkt (−3;−4) jest wierzchołkiem paraboli. Zatem już mamy współrzędne [p;q]
wektora przesunięcia: p=−3, q=−4.
Wzór wygląda tak:
y=a(x−(−3))2+(−4)=a(x+3)2−4
Pozostało wyliczyć a. Jak to zrobić? Np. podstawić do powyższego wzoru współrzędne punktu
A(−2;1) za x i y. Dostaniemy proste równanie z niewiadomą a.
27 sie 12:44