miejsca zerowe
andrzej: jak znaleźć miejsca zerowe w funkcji kwadratowej?
np y=x(x+1)?
27 sie 12:06
loitzl9006:
trzeba zamiast y wstawić 0 (przyrównać y do zera)
0 = x * (x+1)
masz iloczyn dwóch czynników: jeden czynnik to x, drugi to (x+1). Żeby iloczyn dwóch czynników
był równy zero, to albo jeden (x) albo drugi czynnik (x+1) musi być równy zero, czyli
x=0 lub x+1=0
z drugiego równania: x=−1
Odp. Miejscami zerowymi funkcji będą x=0 oraz x=−1.
27 sie 12:32
impossible: mógłbym prosić o małe rozpisanie tego na przykładzie, bo ciężko rozumiem?
27 sie 12:38
krystek: y=0 ⇔x*(x+1)=0 ⇔x=0 lub x+1=0⇔ x=0 lub x=−1
27 sie 12:40
Kaptur: znaleść miejsca zerowe to inaczej podać dla jakich argumentów(x'ów) funkcja przyjmuje wartość 0
27 sie 12:43