logarytmy
monika: czy ktos moze mi pomoc z tymi rownaniami ?

nie wiem jak je robic kompletnie a chcialabym sie w koncu nauczyc;.
z gory bardzo ale to bardzo dziekuje


*
a) log
1/3x=−4
d)log o podtsawie
√3 z x
2=4
e)log(x−2)−log(4−x)=1−log(13−x)
f)log(5 − x) = −2log
√x−3
g)1/1+logx + 5/3−logx=3
h)log
2(log
3(4x+1))=0
i)log
2(9−2
x)=3−x
27 sie 22:12
27 sie 22:13
monika: nie wiem nadal jak zrobic przyklad f,g,h, i

27 sie 22:23
Eta:
f) założenia 5−x>0 i x−3>0 ⇒ x€(3,5)
g) najpierw zapisz porządnie to równanie
h) założenie 4x+1>0 ⇒ x >....
log
3(4x+1)= 2
0=1
4x+1= 3
1 ⇒ x=....
i) sprawdź czy dobrze przepisałaś ?
27 sie 22:32
asdf: f)
Eta skorzystała z tego wzoru:
xlog
yz = log
yz
x
oraz:
27 sie 22:36
monika: i) jest dobrze przepisane
27 sie 22:49
monika: | | 1 | | 5 | |
g) |
| + |
| =3 |
| | 1+logx | | 3−logx | |
27 sie 22:50
pigor: i) Rozwiąż równanie :
log{2(9−2x)=3−x ; otóż, z def. logarytmu rozwiązania x − o ile
istnieją − powinny spełniać nierówność 9−2
x>0 ⇔
(*) 2x<9 , wtedy np. tak :
log2(9−2x)=3−x ⇔ 9−2
x=2
3−x /* 2
x ⇔ 9*2
x−(2
x)
2= 2
3 ⇔
⇔ (2
x)
2−9*2
x+8=0 ⇔ (2
x)
2−1*2
x−8*2
x+8=0 ⇔ 2
x(2
x−1)−8(2
x−1)=0 ⇔
⇔ (2
x−1)(2
x−8)=0 ⇔ 2
x=1 ∨ 2
x=8 ⇔ 2
x=2
0 ∨ 2
x=2
3 ⇔
x=0 ∨
x=3
i oba rozwiązania spełniają nierówność (dziedzinę)
(*) , zatem
x∊{0,3} − szukane
rozwiązania danego równania . ...
27 sie 23:02