Proszę o obliczenie
Julka: Wiemy że trójkąt 3√3. I mamy obliczyć a)Bok tego trójkąta
b)jego pole
c)obwód koła opisanego na tym trójkącie
proszę o pomoc w rozwiązaniu
27 sie 12:45
Julka: pomoze ktos?
27 sie 12:48
loitzl9006: Najpierw to napisz porządnie polecenie do zadania. Na razie nic z niego nie wynika.
27 sie 12:49
Kaptur: 3
√3 to promień trójkąta

?
27 sie 12:50
Julka: Wiemy że trójkąt równoboczny ma wysokość 3√3. I mamy obliczyć a)Bok tego trójkąta
b)jego pole
c)obwód koła opisanego na tym trójkącie
proszę o pomoc w rozwiązaniu
(sorki usuneło się połowe polecenia )
27 sie 12:51
Julka: 
?
27 sie 12:55
Julka: umie ktos to rozwiązać?
27 sie 12:59
loitzl9006: Załóżmy, że bok tego trójkąta ma długość
a. Wiemy też, że wysokość trójkąta równobocznego
| | a*√3 | |
o boku a ma długość |
| |
| | 2 | |
Z treści wiemy, że
wyliczamy z tego równania szukane
a.
| | a2 √3 | |
pole tego trójkąta wyliczysz ze wzoru P= |
| |
| | 4 | |
obwód takiego koła to 2πr, gdzie r jest akurat w tym przypadku 2/3 wysokości trójkąta.
Podaj swoje wyniki − sprawdzimy je.
27 sie 13:02
Mila:
a − długość boku Δ równobocznego
h− wysokość
a=6
| | 1 | |
b) PΔ= |
| * 6*3√3=...oblicz |
| | 2 | |
c)R=U{2]{3}h
oblicz dalej sama
27 sie 13:06
Mila: Poprawiam punkt (c)
27 sie 13:13
Julka: | | a2√3 | | 62√3 | | 36√3 | | 9√3 | |
czyli b to będzie : a=6 P |
| = |
| = |
| |
| =9 √3  ? |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 1 | |
dobrze?
27 sie 13:21
loitzl9006: Zgadza się
27 sie 13:21
Julka: Uff to dobrze

dzięki
27 sie 13:24