matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie
michasia:
witam, mam jeszcze problem z rozwiazaniem tego przykladu ;
prosze o pomoc 2*16
x
−15=2
4
x
+4
2
x
−
2
27 sie 18:38
Eta:
1
2*4
2x
−15= 4
2x
+4
2x
*
16
1
4
2x
(1+
−2)= −15
16
−15
4
2x
*(
)= −15
16
4
2x
= 16 =4
2
⇒ 2x=2 ⇒x=1
27 sie 18:49
michasia:
1
dziekuje
* a mam jeszcze problem z tym przykladem (
*25
x
)
x
125
27 sie 18:51
Eta:
1
1
=
= 5
−3
125
5
3
( 5
−3
*5
2x
)
x
= 5
−3x+2x
2
27 sie 18:56